Avrupa

"Almanya Türkiye'yi 1976'dan beri dinliyor"

Almanya'nın en fazla tiraj alan üçüncü dergisi olan Focus, Alman Federal Haber Alma Teşkilatı BND’nin Türkiye’yi 1976’dan beri dinlediğini yazdı.

Konular: Türkiye, Almanya
Almanya Başbakanı Angela Merkel. [Fotoğraf: REUTERS]

münih merkezli focus dergisinin haberine göre, alman dış istihbarat servisi (bnd), dönemin başbakanı helmut schmidt’in 'kesin talimatıyla' 1976'da türkiye’yi dinlemeye aldı. bugünkü dinlemelere meclis komisyonunca karar verildiğini belirten focus, dinleme iznini veren komisyonun başbakanlık, savunma bakanlığı, dışişleri bakanlığı ve ekonomi bakanlığı uzmanlarından oluştuğunu belirtti. iki almanya birleşmeden önce batı almanya'da 1974-1982 yılları arasında başbakanlık yapan sosyal demokrat helmut schmidt, türkiye karşıtı açıklamalarıyla bilinen bir siyasetçi. türkiye'nin avrupa'da yeri olmadığını savunan schmidt en son 2006 yılında "türkiye, avrupa ile islam arasında köprü değildir" çıkışı yapmıştı. ayrıca sık sık uyum sorunlarını dile getirip "türk işçilerin almanya'ya kabul edilmesi bir hataydı" demişti. 

"türkiye'den ne geleceğini bilmek zorundayız"

hıristiyan sosyal birlik partisi (csu) milletvekili hans-peter uhl da dinleme haberlerini doğrulayacak bir açıklama yaptı.  “bnd’nin türkiye’yi dinlemek için yeterli nedenleri var” diyen uhl, ‘insan kaçakçılığı, uyuşturucu ticareti ve terörizmi’ nedenler olarak saydı. uhl, “ab adayı türkiye’den bize neler gelebileceğini mutlaka bilmek zorundayız” dedi.

almanya'nın türkiye'yi dinlediğine dair haberler ilk olarak der spiegel dergisi tarafından duyuruldu. derginin haberine göre, merkel hükümetinin 2009 yılında hazırladığı güncel görev profilinde, türkiye resmi hedef olarak yer aldı. haberde alman hükümetinin dört yılda bir dış istihbarat servisi'nin ağırlıklı hedeflerini belirlediği, ancak güncel profilin abd ulusal güvenlik ajansı’nın (nsa) casusluk faaliyetlerinden dolayı yenilenmediği belirtildi.

iddiaların ardından dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, alman mevkidaşı frank-walter steinmeier’i arayarak "müttefik iki ülkenin birbirine yönelik istihbarat takibinin kabul edilemez" olduğunu vurgulamıştı.

kaynak: dha, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;