Bilim-Teknoloji

Almanya’dan Google’a inceleme

Almanya Ekonomi Bakanlığı ve Federal Rekabet Kurumu, Google'ın sahip olduğu altyapıyı rekabet kurallarına aykırı kullanıp kullanmadığına ilişkin inceleme başlattı.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Google'a gizlilik soruşturması

Rekabet kuralları sorgusu

Bilgilerin gizliliği mercek altında

başbakan yardımcısı, ekonomi ve enerji bakanı sigmar gabriel, frankfurter allgemeine zeitung gazetesinde yayımlanan makalesinde, dijital alandaki ve internet dünyasındaki son gelişmelerin büyük fırsatlar kadar tehlikeler de içerdiğini belirterek, "dijital totaliter" düzene karşı avrupa genelinde yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu vurguladı.

google gibi internet devlerinin durumunun tartışmalı olduğuna işaret eden gabriel, "almanya ekonomi bakanlığı ve federal rekabet kurumu, google gibi bir şirketin çok önemli bir hizmeti, çok önemli bir altyapıyı yöneterek, piyasadaki hakim durumunu rekabet kurallarına aykırı olarak kullanıp kullanmadığını inceliyor" dedi.

enerji alanında tekelleşmeyi önlemek için elektrik ve gaz şirketlerine getirilen şirketlerin dağıtılması kuralının google gibi şirketler için de geçerli olabileceğine işaret eden gabriel, "bu ancak son aşamada başvurulabilecek bir yol olabilir. ilk aşamada tekelleşmeyi öngören düzenlemelerin, regülasyonların benzeri internet platformları için de çıkarılabilir" diye konuştu.

internet devlerini, kullanıcıların çok sayıda kişisel bilgisini toplamaları, depolamaları ve bazı durumlarda bunları firmalara satmaları nedeniyle eleştiren gabriel, bazı durumlarda bu şirketlerin gizli servislerle işbirliği yapabildiklerine de işaret etti.

kullanıcıların kişisel verilerinin ne kadarını internet hizmeti ve dijital hizmet veren firmalarla paylaşmak istediklerini kendilerinin belirlemesi gerektiğini vurgulayan gabriel, kişisel verilerin daha iyi korunabilmesi için avrupa birliği çapında düzenlemeler çıkarılmasını önerdi.

sigmar gabriel şöyle devam etti:

"görevimiz vahşi data kapitalizmini kontrol altına almak olmalı. bunu yaparken onun içindeki inovasyon gücünü, bireysel ve toplumsal yararları korumalıyız. avrupa tam da bu totaliter düşünceye, yani insana ait hemen her şeyi, insan duygularını, düşüncelerini kapitalist reklam stratejilerinin objesi haline getiren düşünceye karşıdır."

gabriel'den vergi tepkisi

google, amazon ve apple gibi abd merkezli şirketlerin avrupa’da gelir elde ederken vergi vermemesine de tepki gösteren gabriel, “dijital ekonomide, gelirler nerede elde ediliyorsa vergilerin de orada ödenmesi sağlanmalıdır” ifadesini kullandı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;