1915 olayları

Almanyalı Türklerden protesto

Almanya’nın başkenti Berlin’de, Federal Meclis tarafından 1915 olaylarıyla ilgili iddiaların gündeme alınması, ülkede yaşayan Türkler tarafından protesto edildi.

[Fotoğraf: AA]

türk sivil toplum örgütlerince düzenlenen gösteride potsdamer platz meydan’ında toplanan binlerce kişi, wilhelmstrasse caddesi üzerinden federal meclis’in yakınında bulunan tarihi brandenburg kapısı’na (brandenburger tor) kadar yürüdü.

türk, alman, azerbaycan ve doğu türkistan bayrakları taşınan gösteride, "soykırım yapmadık, vatan savunduk" ve "yaşasın türkiye" sloganları atıldı.

göstericiler, "federal meclis yetkili değildir", "alman meclisi nefret suçu işleme", "alman meclisi mahkeme değildir", "türk nefretine hayır", "siyasetçiler hâkim değildir", "yetkili değilsin, türk-alman dostluğuna zarar verme" şeklinde döviz ve pankartlar taşıdı.

brandenburg kapısı’nın önündeki meydanda şehitler için saygı duruşu yapıldı ve istiklâl marşı okundu.

ardından bir konuşma yapan türk azerbaycan birliği başkanı hakki keskin, alman meclisi’nde 2 haziran’da 1915 olaylarına ilişkin bir karar alınacağını hatırlatarak, "parlamentolar, milletvekilleri ve hükümetler karar alamaz. buna yetkileri yok. bu iftirayı reddediyoruz" dedi.

barış için diyalog derneği başkanı ali söylemezoğlu da doğu perinçek’in açtığı davada geçen yıl ekim ayında avrupa insan hakları mahkemesi'nin (aihm) son derece önemli bir karar verdiğini hatırlatarak, "dedi ki, 'türkler soykırım yaptı mı yapmadı mı buna parlamentolar karar veremez’, aynen böyle yazıyor, ‘buna ancak bir uluslararası mahkeme karar verir'. işte biz de ona dayanarak diyoruz ki federal almanya parlamentosu üzerine vazife olmayan, yetkili olmadığı konularda karar vermeye kalkıyor" diye konuştu.

[Fotoğraf: AA]

"kulakları tıkamak almanya'nın zararınadır"

bunun da almanya’da estirilen türk düşmanlığı rüzgârından dolayı yapıldığını savunan söylemezoğlu, "bugün maalesef bu memlekette türk düşmanı, türkiye düşmanı olmak prim yapıyor. bir takım parlamenterler kendilerine destek almaya uğraşıyorlar" dedi.

bu konunun almanlara daha iyi bir şekilde anlatılması gerektiğini ifade eden söylemezoğlu, "biz kavga istemiyoruz. biz konuşmak istiyoruz. barış istiyoruz. ama şu anda birçokları kulaklarını bize tıkıyorlar. bugün böyle kulaklarını tıkamak almanya’nın zararınadır" ifadelerini kullandı.

söylemezoğlu, türkiye’nin tarihinin temiz olduğunu vurgulayarak, türkiye'nin gizleyecek, saklayacak hiçbir şeyi olmadığını belirtti.

yürüyüşe katılan ahmet yavuz da, vatana ve millete iftira atıldığı için burada tepki gösterdiğini savunarak, "türk milleti hiçbir zaman soykırım yapmadı, yapmaz da. fakat türkiye’nin ilerlemesini engellemeye çalışanlar çeşitli iftiralar atıyorlar. bunlara karşı biz de tepkimizi gösteriyoruz" diye konuştu.

alman vatandaşı olduğunu ve geçmişte seçimlerde oy kullandığını belirten yavuz, "seçimlerde çeşitli partilere oy verdim. bundan sonra hiçbirine oy vermeyeceğim" dedi.

veysel özkulluk ise federal meclis’in bir mahkeme olmadığını ve bu tür değerlendirmelerin tarihçilerin yapması gerektiğini değerlendirmesinde bulunarak bundan sonra alman siyasetçilerine temkinli yaklaşacağını kaydetti. yürüyüşe vatan partisi genel başkanı doğu perinçek, büyük birlik partisi (bbp) genel başkan yardımcısı ahmet gürhan ile eski bakanlardan yaşar okuyan ile enis öksüz de katıdı.

[Fotoğraf: AA]

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;