Kültür-Sanat

Altın Aslan'ın peşinde

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın jüri üyesi olduğu 72. Venedik Film Festivali kapılarını açtı. Festivalde üç farklı dalda üç Türk filmi izleyiciyle buluşacak.

Konular: Kültür-Sanat

italya'da bu yıl 72.'si gerçekleşen venedik film festivali kapılarını açtı. festivalin türkiye açısından bu yıl iki farklı anlamı var. biri 2014 yılında cannes film festivali'nde 'altın palmiye'yi kazanan yönetmen nuri bilge ceylan'ın jüri koltuğunda oturması, diğeri ise üç ayrı dalda üç türk filminin izleyiciyle buluşacak olması.

venedik kentinin lido yarımadası'nda ev sahipliği yaptığı dünyanın en eski sinema festivali bugün, dünyanın en yüksek zirvesine tırmanan iki ayrı dağcı ekibinin maceralarının anlatıldığı, gerçek bir hikayeden uyarlanan izlandalı yönetmen baltasar kormakur’un yönettiği 'everest' filmi ve öncesindeki kırmızı halı geçişiyle açılışını yapıyor.

festivalin büyük ödülü 'altın aslan'ın sahibini belirleyecek jüride, iki oscar ödüllü meksikalı yönetmen alfonso cuaron ile altın palmiye ödüllü türk yönetmen nuri bilge ceylan da yer alacak. sekiz ayrı dalda pek çok filmin sinemaseverlerle buluşacağı festivalin üç ayrı dalında sinemaseverler üç türk filmini izleme şansı yakalayacak.

festivalde 'abluka'

ana yarışma dalında yer alan türk yönetmen emin alper’in yoğun politik şiddet ortamında ayakta kalmaya çalışan iki kardeşin hikayesini anlattığı ikinci uzun metraj filmi 'abluka' da 'altın aslan' ödülünü kovalayacak. yönetmen senem tüzen'in ilk uzun metraj çalışması olan ve romanını bitirmek için anneannesinden kalan köy evine giden nesrin ile beklenmedik bir şekilde ziyaretine gelen annesinin tansiyonu gitgide yükselen hikayesini konu edinen 'anayurdu' filmi de festival kapsamında hem 'geleceğin aslanı' ödülü için yarışacak hem de 'uluslararası film eleştirmenleri' haftasında gösterilecek.

döneminde dünya sinemasına damgasını vuran klasik filmlerin restore edilmiş versiyonlarının gösterildiği festivalin 'venedik klasikleri' bölümünde de umudunu bir defineye bağlayan yoksul bir faytoncunun hayata tutunma mücadelesinin anlatıldığı yılmaz güney'in 'umut' filmi gösterilecek.

Kaan Müjdeci geçtiğimiz yıl Venedik Film Festivali'nde ödül almıştı.

festivalin büyük ödülü olan 'altın aslan' ve diğer ödüller, 12 eylül cumartesi akşamı sahiplerini bulacak. festivalde, geçen yıl 'altın aslan' ödülünü isveçli yönetmen roy andersson’un 'a pigeon sat on a branch reflecting on existence' filmi kazanırken, türk yönetmen kaan müjdeci’nin 'sivas' filmi de jüri özel ödülü’ne layık görülmüştü.

bu arada, festival kapsamında farklı dallarda sinemaseverlerle buluşacak üç türk filmi onuruna kültür ve turizm bakanlığı’nın himayesinde venedik’teki san clemente palace otel’inde filmlerin başrol oyuncuları, yapımcıları, italyan ve yabancı sinema yapımcılarının da katılacağı bir resepsiyon düzenlenecek.

aday filmler

72. venedik film festivali’nde emin alper’in 'abluka'sının yanı sıra laurie anderson'un 'heart of a dog', sue brooks'un 'looking for grace', marco bellocchio'nun 'sangue del mio sangue', drake doremus'un 'equals', atom egoyan'ın 'remember', cary fukunga'nın 'beasts of no nation', giuseppe m. gaudino'nun 'per amor vostro', xavier giannoli'nin 'marguerite', amos gitai'nin 'rabin, the last day', luca guadagnino'nun 'a bigger splash', oliver hermanus'un 'the endless river', tom hooper'ın 'the danish girl', charlie kaufman ile duke johnson'ın 'anomalisa', zhao liang'ın 'behemoth', piero messina'nın 'l'attesa', jerzy skolimowski'nin '11 minutes', aleksandr sokurov'un 'francofonia', pablo trapero'nun 'el clan', lorenzo vigas'ın 'desde alla' ve christian vincent'in 'l'hermine' filmi büyük 'altın aslan' için yarışacak.

kaynak: al jazeera, anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;