Bilim-Teknoloji
Altıncı kitlesel yok oluşa yakınız
Bilim insanları, dinozorları yok eden meteor çarpmasının ardından Dünya'nın yeni bir kitlesel yok oluşa yaklaştığını belirtti. Araştırmalar, 1950 yılından bu yana Afrika aslanlarının yüzde 90'ının yok olduğunu gösteriyor.
bilim insanları, dinozorları hızla yok eden meteor çarpmasının ardından, dünya'nın bir o kadar yavaş bir kitlesel ölüm sürecine girmiş olabileceği uyarısını tekrarladı. araştırmacılar, hayvan türlerinin hızla yok olduğuna dikkat çekerken, yaşanan sürecin insanlar tarafından fazlasıyla göz ardı edildiğini belirtti.
yapılan en son uyarı, afrika aslanlarının giderek azalan sayılarına dikkat çekti. biodiversity and conservation dergisinde ekim 2012'de yayımlanan araştırma, panthera leo türüne ait aslanların sayısının 32 ila 35 bin civarında kaldığını, 1950'lerde ise bu sayının 500 bin civarında olduğunu belirtmişti.
university of california, berkeley'de biyolog olan anthony barnosky, azalan aslan sayısının çok çarpıcı olduğunu belirtti. barnosky, "tarihi kayıtlara bakarak aslanların nerelerde yaşadığını ve bugün nerelerde bulunmadıklarını biliyoruz. geride kalan yüzyıllardaki dağılımlarını bugünle karşılaştırarak son 50 yılda sayılarının ne kadar azaldığını tahmin edebiliyoruz" dedi.
insan kaynaklı katliam sürüyor
uluslararası doğayı koruma birliği'ne (iucn) göre aslanların azalmasının en önemli nedeni, çiflik hayvanlarını korumak için öldürülmeleri. ancak barnosky'ye göre nesli tükenmekte olan canlıların yer aldığı 'kırmızı listede' yer alan tek tür afrika aslanları değil. science dergisinde temmuz ayında yayımlanan araştırmada, 1500 yılından bu yana 320'den fazla omurgalı hayvanın yok olduğu belirtilmişti.
barnosky, 'vahşi doğadaki canlıların yarısınının son 40 yılda insanlar tarafından yok edildiğini ve denizlerdeki balıkların yüzde 90'ının tükendiğini' belirterek, bugün kaplanların, gergedanların ve diğer birçok büyük hayvanın da yok olma tehdidi yaşadığını söyledi.
smithsonian channel'da yayınlanan 'mass extinction' adlı belgeselde yer alan barnosky, 66 milyon yıl önce yaşanan meteor çarpması ve 252 milyon yıl öncesine uzanan permiyen dönemi yok oluşlarının ani ve büyük olaylardan kaynaklandığını, bugün iklim değişikliğinin insanlar tarafından tetiklendiğini söyledi.
vahşi hayvanların yaşam alanlarını yok ederek ve plansız nüfus artışıyla tarım alanlarını artırarak 'benzine kibrit attığımızı' belirten barnosky, küresel ısınmanın bu şekilde desteklendiğini ifade etti.
kaynak: washington post ve al jazeera
Yorumlar