Irak

Anbar’dan kaçış

Felluce ve Ramadi’de Irak Ordusu ile El Kaide bağlantılı silahlı gruplar arasında üç haftadır süren çatışmalar nedeniyle 140 bin kişi evlerini terk etti.

Konular: Ortadoğu, Irak
Anbar'da yaşanan çatışmalar halkı evlerini terk etmeye zorluyor. [Reuters]

bm mülteciler yüksek komiserliği’nden (bmmyk) yapılan açıklamaya göre, irak ordusunun anbar’da el kaide bağlantılı işid ve sünni aşiretlere mensup silahlı milislere yönelik yürüttüğü operasyonlar nedeniyle halk felluce ve ramadi’den kaçıyor. bm 140 binden fazla iraklının evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

bmmyk sözcüsü peter kessler 2006-2008 yılları arasındaki mezhep çatışmasından bu yana ülkede ilk kez bu kadar fazla insanın yerinden olduğunu açıkladı. 

rakamların irak hükümeti tarafından verildiğini söyleyen kessler sadece geçen hafta bölgede 65 bin kişinin evini terkettiğini vurguladı.

irak ordusu çatışmalar nedeniyle kente insani yardım taşıyan araçların girişini engellemişti. üç haftadır süren çatışmalarda yüzden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

"bir çoğu da yemek ve yakacağın zor bulunduğu bu çatışma bölgelerini terk edemiyor" diyen sözcü insanların yiyecek alacak paralarının da olmadığını öğrendiklerini söyledi. kessler çatışmaların arasında kalan iraklılar içinde özellikle kadın ve çocukların durumunun zor olduğunu, çocukların okula gidemediğini ve hijyenik şartların da yetersiz olduğunu vurguladı. 

bmmyk'ne göre çatışmalarda binlerce kişi başkent bağdat ve diğer yakın bölgelere giderken bazıları da kuzeydeki kürt bölgesine kadar kaçtı. 

abd'den maliki'ye diyalog çağrısı

işid daha önce yaptığı açıklamada, maliki istifa edene kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtmişti. irak başbakanı nuri maliki ise uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunarak “teröre” karşı kendilerine destek vermelerini istemişti.

anbar'daki operasyonda maliki hükümetine destek veren abd, işid'e karşı sünni aşiretler ve yerel kuvvetlerin irak ordusuna entegre edilmesi gerektiğini söyledi. washington'da irak meclis başkanı nuceyfi'yi  kabul eden abd başkanı barack obama, iraklı liderleri gruplarla siyasi diyaloga davet etti ve meşru taleplerinin dinlenmesini istedi. 

 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;