Kafkasya

Ankara-Erivan hattında 'öncelikli hedef diyalog'

Türkiye Ermenistan'a, dört yıl aradan sonra ilk kez Dışişleri Bakanı düzeyinde ziyaret gerçekleştirdi. Davutoğlu ve Nalbandyan Erivan'da bir araya geldi.

Konular: Kafkasya, Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Davutoğlu Ermenistan'da

Erivan'da Davutoğlu'na protesto

iki bakan karadeniz ekonomik işbirliği (kei) örgütü toplantısının yapıldığı otelde görüştüler. davutoğlu, görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi, "öncelikli hedefimiz diyalog ve görüşme ortamının, sağlam psikolojik zeminde inşa edilmesi" dedi.

dışişleri bakanı ahmet davutoğlu ile ermenistan dışişleri bakanı edward nalbandyan, iki saat süren görüşmelerinde iki ülke arasındaki sorunları ve karabağ meselesini konuştu.

karabağ meselesinin karşılığında gümrü demiryolu'nun açılıp açılmayacağı sorusu üzerine davutoğlu, şunları söyledi: 

"iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için her türlü yeni ve yaratıcı fikre açığız. ülkelerin pozisyonunu herkes biliyor. pozisyonları yeni fikirlerle zenginleştirerek almak lazım."

türkiye ile ermenistan ilişkileri, soykırım iddiaları ve karabağ sorunu sebebiyle gergin. iki ülke arasındaki sınır 1993 yılından beri kapalı. iki ülke arasında 2009 yılında imzalanan protokol de ermenistan tarafından yürürlüğe konmamış, ilişkiler son dört yılda yeniden gerilmişti.

balkanlar'dan kafkaslar'a 

kei toplantısında bir konuşma yapan davutoğlu, balkanlar ve kafkaslar'ı somut projelerle birleştirerek karadeniz'e barışın getirilebileceğini söyledi. "karadeniz çevre otoyolu'nun bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz. deniz yollarının geliştirilmesi projesi de üye ülkeler arasındaki denizcilik bağlantılarının geliştirilmesine büyük katkıda bulunacak." dedi.

davutoğlu, ermenistan ile yaşanan sorunlar sebebiyle gümrü hattı kapalı olan bakü-tiflis-kars demiryolu hattının da önemini vurguladı.

toplantı salonu önünde protesto

toplantı başlamadan önce salonun önünde pankartlarla bekleyen küçük bir grup, slogan atarak türkiye’nin ermeni soykırımı iddialarını tanımasını istedi. davutoğlu, salona farklı bir kapıdan girdiği için eylemcilerle karşılaşmadı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;