Suriye'de iç savaş

Ankara’da Suriye toplantısı

Suriyeli muhalif grupların temsilcileri Türkiye ve Rusya'dan yetkililerle Ankara'da bir araya geliyor.

Anakara'da yapılan ateşkes müzakerelerindeki muhaliflerin sözcüsü Usame Ebu Zeyd. [Fotoğraf: Reuters]

türkiye ve rusya’nın garantörlüğünde suriye’de varılan ateşkes anlaşmasından sonra, bu iki ülkeden yetkililer ankara’da bugün suriyeli muhalif grupların temsilcileriyle bir araya geliyor.

al jazeera'ye açıklama yapan bir muhalif kaynak kendileri için en öncelikli konunun ateşkes ve ihlaller olduğunu belirtti, toplantının gündemiyle ilgili herhangi bir bilgi paylaşmadı.

el arabi el cedid’e göre, salı günü muhalifler ile türk yetkililer arasında ön toplantı düzenlendi. bu toplantıdan önce türk ile rus yetkililer arasında başka bir toplantı daha yapıldı.

'50 kişi toplantıya katılacak'

muhaliflere yakın orient haber sitesi, askeri ve siyasi muhalif kaynaklara dayandırarak ankara toplantısına yaklaşık 50 kişinin katılacağını söyledi. bu muhalif isimler askeri, siyasi ve medya kanatlarından olacak. orient’e göre, toplantının gündemi ateşkes ihlalleri ve astana görüşmeleri olacak.

astana’da yapılması planlanan görüşmelerle ilgili hazırlıklar yapmak için rusya’dan bir heyet 9 ocak akşamı türkiye’ye gelmişti.

ankara’da yürütülen bir dizi toplantıdan sonra suriyeli muhalifler 30 aralık 2016’da suriye’de bir ateşkes anlaşmasını imzalamışlardı. bm’nin terör örgütü olarak kabul ettiği grupların hariç tutulduğu ateşkes anlaşmasına rusya ve türkiye garantör oldu.

rejim güçleri ve yanında savaşan hizbullah milisleri, şam’ın kırsalında bulunan barada vadisi’ne yönelik askeri operasyonlarını ateşkesten sonra de devam ettirdi.

muhalifler bunun bir ateşkes ihlali olduğunu açıklamış ve ihlaller sona erinceye kadar astana görüşmeleriyle ilgili toplantılar yapmayacağını söylemişti. 

kaynak: al jazeera ve el arabi el cedid

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;