Kültür-Sanat

Anlatmak için yaşadı ve gitti

Nobel ödüllü Kolombiyalı romancı Gabriel Garcia Marquez 87 yaşında hayatını kaybetti. Ünlü yazar, iki hafta önce Meksika'nın başkenti Meksiko'da hastaneye kaldırılmıştı.

Konular: Kültür-Sanat
Lenf bezi kanseri teşhisi konduktan sonra sağlık sorunları artan Marquez, 2009 yılında sevenlerine bir veda mektubu yazmıştı. [Reuters]

reuters haber ajansı yazarın ölüm haberini meksika gazetelerine, associated press ise aile dostlarına dayandırdı. 

marquez ailesinin sözcüsü fernanda familiar da twitter hesabından 'marquez'in kalbi durdu' açıklamasını yaptı. 

dünya edebiyatının en büyük romancıları arasında yer alan marquez, 1982 yılında nobel edebiyat ödülü'nü aldı.

edebiyatta "büyülü gerçekçilik" akımının önemli temsilcilerinden marquez'in, 1967'de yayımlanan "yüzyıllık yalnızlık" adlı kült romanı 25'ten fazla dile çevrildi. 50 milyon adet satıldı.

incil hariç tüm kitapları solladı

don kişot'un yazarı cervantes'ten sonra ispanyolca'nın en popüler yazarı olarak kabul edilen marquez'in dili ve anlatım tarzı, mark twain ve charles dickens gibi efsanelerle kıyaslandı.

incil hariç, ispanyolca'da yayınlanan her kitaptan daha fazla satış rakamlarına ulaştı.

"kolera günlerinde aşk", "anlatmak için yaşamak", "aşk ve öbür cinler" ve "benim hüzünlü orospularım" kitaplarıyla ölümsüzleşti. 

kaynak: reuters, ap

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;