Bilim-Teknoloji

Antarktika buzulu sanılandan daha kalın

Bilim dünyasında ilk kez yapılan araştırmada, robotik denizaltıyla Antarktika'nın buzulları analiz edildi. Buzulların tahmin edilenden daha kalın olduğu anlaşıldı.

Konular: Bilim-Teknoloji
SeaBed robotu Antarktika'nın derinliklerini görüntüledi. [Fotoğraf: Woods Hole Oceanographic Institution]
robotik denizaltı kullanarak, antarktika'nın bugüne kadar erişilemeyen noktalarına ulaşmayı başaran bilim insanları, buzul kıtanın düşünülenden daha kalın bir tabakaya sahip olduğunu ortaya çıkardı. 
abd, ingiltere ve avustralyalı araştırmacılardan oluşan keşif ekibi, seabed adı verilen denizaltıyı kullanarak 500 metrekarelik bir alanın 3d haritasını çıkarmayı başardı. elde edilen sonuçlar, antarktika'nın altında yatan buzul tabakanın ortalama 1.4 ile 5.5 metre kalınlığa sahip olduğunu gösterdi. buzulun kalınlığı maksimum 16 metre olarak ölçüldü. 
araştırmada, taranan bölgedeki buzun yüzde 76'sının bozulduğu, yani buz tabakalarının birbirleriyle çarpışarak daha büyük parçalar oluşturdukları ifade edildi. 
nature geoscience dergisinde yayımlanan araştırmanın, buzul kıtanın jeolojik özelliklerini daha iyi anlamanın yanı sıra buz kalınlığı ve yüzey genişliğinin nasıl değiştiğine dair de yeni bilgiler sunacağı belirtildi. 
geçmişte yapılan araştırmalar teknolojik imkânların kısıtlı olması nedeniyle yeterince bilgi sunamamış ve buz kıran gemiler ancak 5.5 metre derinliğe inen analizler yapabilmişti. 
harita iki yılda hazırlandı
seabed, antarktika'nın tabanında yatan buzulları incelemek için 20-30 metre derinliklere dalarak gözlemler yaptı. otonom sualtı aracı (auv) olarak da adlandırılan iki metre uzunluğundaki denizaltı, sonar taramasıyla buz tabakalarının haritasını çıkardı. 
antarktika'nın kıyı bölgelerini temsil eden weddell, bellingshausen ve wilkes land'de yapılan çalışmanın, iklim değişikliği hakkında da ipuçları sunacağı ifade edildi. 
araştırmada yer alan avustralya deniz ve antarktik çalışmaları enstitüsü'nden (imas) dr. guy williams, 'yeni verilerin güney kutbu'ndaki iklimi anlamak için kendilerine yardım edeceğini, uydu verilerini de birleştirerek bölgenin x-ray'ini çekmeyi başardıklarını' söyledi. williams henüz çok küçük bir alanı inceleyebildiklerini, analizlere devam ederek antarktika'daki buzul değişimini gözlemleyeceklerini söyledi. 
seabed ile gemi ve büyük donanımlara kıyasla çok daha iyi araştırma yapabildiklerini söyleyen williams, gelecekteki gözlemlerin daha uzun süreli olacağını ifade etti. 
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;