Bilim-Teknoloji
Avına kürek çeken deniz canavarı
Arkeologlar, dinozorların çağında derin sularda yaşamış olan uzun boylu bir canlının fosillerine ulaştı. Antik deniz canavarının, avlarını 'kürek çekerek' yakaladığı belirtildi.
ingiltere'nin bristol üniversitesi'nden michael benton, 251-199 milyon yıl önce yaşamış olan canlının uzun boynu ve yüzgeçleri yardımıyla 'kürek çekmeye benzer' bir hareketle ilerlediğini söyledi. nature communications dergisinde yayımlanan araştırmada, 'denizlerde yaşayan kertenkeleler' olarak tanımlanan nothosaur dinozorları, küreğe benzeyen ön ve arka yüzgeçlere, uzun bir boyna ve kuyruğa sahipti.
araştırmada yer alan çengdu jeolojik araştırmalar merkezi'nden qi-yue zhang, antik deniz canavarının izini yunnan eyaletindeki fosillerde dolu alanda haritalandırma yaparken buldu. izlerin bulunduğu bölge araştırıldığında, ortaya iyi korunmuş 350 iz daha çıktı. benton, nothosaur'un ilerleyişini gösteren 15 farklı yol bulduklarını açıkladı.
havadan lazer taramayla yapılan analizlerle elde edilen veriler, triyasik dönemde yaşamış deniz canlılarıyla karşılaştırıldığında, izlerin diğer bilinen canlılardan farklı nothosaurs sınıfına ait olduğu anlaşıldı. nothosaurs, uzunlukları sırasıyla 4 ve 0.6 metreye ulaşan nothosaurus ve lariosaurus'tan daha büyük bir canlı olarak biliniyor.
nothosaur, kürek gibi yüzgeçleriyle vücudunu deniz tabanında ileri sürüklüyor ve yüzeyde yaşayan kabuklu ve diğer canlıları ortaya çıkararak avlıyordu. benton, kürek çeken canavarın, permiyan döneminin sonunda yaşanan ilk kitlesel yok oluşun ardından gelen döneme ait bilgiler sunacağını da belirtti.
kaynak: discovery news
Yorumlar