Avrupa Birliği

Avrupa Adalet Divanı: İşveren başörtüsünü yasaklayabilir

Avrupa Adalet Divanı, çalışanların iş yerinde görünür dini semboller takmalarına dair işverenlerin koyacağı kurum içi yasakların ayrımcılığa neden olmayacağına hükmetti.

avrupa adalet divanı, çalışanların iş yerinde görünür dini semboller takmalarına dair işverenlerin kurum içi yasaklarının ayrımcılığa neden olmayacağına hükmetti.

fransa ve belçika'dan iki kadının başörtüsü nedeniyle işten çıkarılmaları ile başlayan yargılama sürecinde mahkeme, "siyasi, dini veya felsefi sembollerin görünür biçimde giyilmesini yasaklayan kurum içi bir kural, doğrudan ayrımcılık olarak nitelendirilemez" açıklamasını yaptı.

fakat mahkeme, "bu kuralın yokluğu hâlinde, işverenin müşterilerin isteklerini göz önünde bulundurarak, islami başörtüsü takan bir çalışanını işten çıkarması, ayrımcılığı yok sayan bir mesleki mecburiyet olarak değerlendirilemez" hükmünü karara ekledi.

belçika ve fransa'da iki kadın, başörtüleri nedeniyle işten çıkarıldıkları gerekçesiyle mahkemeye başvurmuştu. belçika'da yaşayan kadının resepsiyonunda çalıştığı güvenlik şirketi, dini sembollerin açıkça giyilmesini yasaklıyor. ancak fransa örneğinde, it uzmanı olarak çalışan kadının başörtüsünü çıkarması talebi, işverene bir müşterisinden gelmişti.

yaklaşan hollanda seçimleri ve avrupa'da mültecilere yönelik tavır göz önünde bulundurulduğunda, mahkemenin kararı kritik bir dönüm noktası olarak bekleniyordu.

hollandalı vekiller, 2016'da yüzün tamamını kapatan peçelerin yasaklanması yönünde oy kullanmıştı ancak karar henüz yasalaşmamıştı. fransa, belçika, bulgaristan ve isviçre'nin bazı kesimlerinde ise peçe takılmasına yönelik yasaklar mevcut.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;