Avrupa Birliği

Avrupa ülkelerine göçmen yardımı

Avrupa Komisyonu, yoğun göçmen akışına maruz kalan Avrupa ülkelerine 2,4 milyar Euro yardım kararı aldı. İtalya 560 milyon, Yunanistan 473 milyon Euro alacak.

Göçmenler, Calais'teki kurdukları geçici barınaklarda kalıyor ve TIR'ların içine saklanarak veya tünele girerek İngiltere'ye geçmeye çalışıyor. [Fotoğraf: Reuters]

avrupa komisyonu, sayıları her geçen gün artan orta doğu ve afrikalı göçmenlerin sığındığı avrupa ülkelerine 2,4 milyar euro yardım kararı aldı. altı yıllığına verilmesi onaylanan yardım paketinden en büyük payı, 560 milyon euro ile italya ve 473 milyon euro ile yunanistan alıyor.

komisyon sözcüsü natasha berthaud, “fransa’nın ulusal göçmen programı için gereken fonu sağladık. ingiltere de fondan ilk ödemeyi aldı” açıklamasını yaptı. bertahud, sağlanan fonun özellikle fransa’nın liman kenti calais’de, manş tüneli yoluyla ingiltere’ye geçmeyi bekleyen yüzlerce göçmeni hedeflediğini söyledi.

komisyon bu yıl içinde 13 göçmen programına daha fon sağlamayı planlıyor. 

calais’deki göçmen krizi

ülkesinin 'bolluk ve bereket diyarı' olmadığını söyleyen ingiltere göçmen bakanı james brokenshire, göçmenlerin fransa'da kalması için güvenliğin artırılması gerektiğini söylüyor. fransız liman kenti calais'nin belediye başkanı natacha bouchart ise göçmenlerin ingiltere'nin kent şehrine yerleştirilmesini istiyor.

göçmen başına 1200 sterlin

ingiliz daily mail gazetesi, son haftalarda sayısı giderek artan göçmenlerden yüzde 70'ine yakınının ingiltere sınırına geçebildiğini yazdı. gazete, afganistan, etiyopya, sudan, eritre, suriye ve libya gibi ülkelerden her ay yaklaşık 900 kaçak göçmenin ingiltere sınırına geçtiğini yazdı.

gazeteye göre, hafta sonunda yaklaşık 200 göçmen manş denizi'ndeki tüneline gitti. ingiltere'ye giden tir şoförleri, kaçakları sınırdan geçirmek için kişi başı ortalama 1200 sterlin (yaklaşık 5 bin tl) para talep ediyor.

haziran’dan bu yana 10 göçmen öldü

calais’de yaklaşık 2 bin göçmen, geçen hafta manş tüneli girişindeki yasak bölgeyi toplu halde işgal etmişti. haziran ayı başından beri 10 göçmen tüneli geçmeye çalışırken hayatını kaybetti. 

fransa'nın en büyük göçmen kampı calais'de bulunuyor. kent, ingiltere'ye gitmeye çalışan göçmenlerin şansını denediği en önemli sınır kapısı olarak biliniyor. bu kentteki göçmen kampının koşulları sivil toplum örgütlerinin sert tepkisine yol açıyor.

manş tünelini işleten eurotunnel şirketinin verilerine göre, yılbaşından bu yana yasadışı yollarla ingiltere'ye gitmeye çalışan 37 bin göçmen yakalandı. eurotunnel, calais'deki kamplarda yaklaşık 5 bin göçmenin yaşadığını, bu sayının geçen yıl 800 civarında olduğunu da bildirdi.

göçmen akışını engelleyebilmek için 10 milyon euro masraf yaptığını söyleyen ve ingiltere'den zararının tazminini talep eden eurotunnel şirketi, şimdiye kadar 4.7 milyon euro aldı.

kaynak: reuters, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;