Ekonomi

Avrupa'da eksi faiz dönemi

Avrupa Merkez Bankası, gösterge faizi 0,25’ten 0,15’e, mevduat faizini ise 0'dan eksi 0,10'a indirdi. Hedef bankaların daha fazla kredi vermesini sağlamak. Bankaların zor durumda kalmaması için de önlem alındı.

Konular: Küresel ekonomi

Haberin Öne Çıkanları

AB tarihinde ilk

Mevduat faizi negatif

400 milyar euro finansman

avrupa merkez bankası (ecb) yüzde 0 olan mevduat faizini eksiye düşürdü. mevduat faizi eksi 0,10 oldu. gösterge faizi ise yüzde 0,25’ten yüzde 0,15’e indirdi. 

ecb ayrıca borç verme faizini yüzde 0,75’ten yüzde 0,40’a indirdi.

mevduat faizinin eksiye gerilemesi, avrupa’daki bankaların ecb’ye yatırdıkları para için faiz alamayacağı anlamına geliyor. böylece bankalar ellerindeki parayı avrupa merkez bankası'na yatırarak faiz geliri elde etmek yerine, tüketiciye kredi vermeye teşvik ediliyor. 

piyasadaki euro miktarı artacağı için, para biriminin de değeri düştü. kararın ardından euro dolar karşısında son 4 ayın en düşük seviyesi olan 1.3575’e geriledi.

türkiye'de de güne 2.90 tl'den başlayan euro kararın ardından 2.85 tl'ye kadar indi.

parasal genişleme

avrupa merkez bankası başkanı mario draghi faizlerin uzun süre bu seviyelerde kalmasını beklediklerini açıkladı. draghi bu önlemlerin enflasyonu istedikleri seviyeye çıkaracağını söyledi.

avrupa merkez bankası bu kararın ardından bankaların zor durumda kalmaması için önlem de aldı. draghi bankalara uzun vadeli yeni bir finansman imkanı sunacaklarını açıkladı.

uzun vadeli finansman imkanı ecb’nin de parasal genişlemeye gitmesi anlamına geliyor. uzun vadeli yeniden finanman tutarının 400 milyar euro olacağı açıklandı. draghi bu tutarın başlangıç olduğunu gerekirse miktarı artırabileceklerini ifade etti. 

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;