Makedonya

Avrupa'da sığınmacı krizi büyüyor

Günde 2 bin kişinin geçmeye çalıştığı Yunanistan-Makedonya sınırında insanlık dramı yaşanıyor. Olağanüstü hal ilan edilen Makedonya’da polis, sersemletici bomba ve coplarla sığınmacıların geçişini durdurmaya çalışıyor.

yunanistan-makedonya sınırında haftalardır bir insanlık dramı gerçekleşiyor. çoğunluğu suriyeli sığınmacılar türkiye üzerinden geçtikleri yunanistan’dan makedonya’ya geçmek için günlerdir sınırdan temel insani ihtiyaçlardan yoksun bir şekilde bekliyor. makedonya hükümeti perşembe günü olağanüstü hal ilan ederek geçişleri durdurma çabasında. polis artık çok daha sert müdahalelerde bulunuyor. sersemletici bomba ve coplarını kullanan polisler yine de sınırı geçmek için elen sığınmacılara engel olamıyor. günde 2 bin sığınmacı sınır tellerini, açlığı, soğuğu aşmaya çalışıyor. aralarında çok fazla kadın ve çocuk var. ve bu sınırı aşabilseler bile önlerinde daha aşmaları gereken onlarca engel var.

sınırda arbede

[Fotoğraf: AA]
yunanistan makedonya sınırını geçmek isteyen sığınmacılar ile makedon polisler arasında cuma akşamı arbede gerçekleşti. polis coplarla ve sersemletici bombalarla durdurmaya çalışsa da sığınmacıların baskısı karşısında dayanamadı. tek seferde 1500 sığınmacı ülkeye girdi.

makedonya’ya girebilenler, sınırdaki  gevgelija tren istasyonunda beklemeye başlıyor. amaçları buradan sırbistan’a giden trenlere binebilmek.
çoğu suriyeli olan sığınmacılar arasında iraklılar, afganistanlılar, keşmirliler ve myanmarlılar var. çoğu türkiye üzerinden deniz yoluyla yunanistan’a geçti. asıl amaçlarıyla sırbistan’a oradan da schengen bölgesi'ndeki macaristan’a, en nihayetinde ise almanya’ya gitmek.

her ülke sınırının batısındaki diğer ülkenin baskısı ve suçlamaları sebebiyle sığınmacılara günden güne artan bir hoşgörüsüzlük ve baskı uyguluyor.

“bizi düşünmüyorsanız çocukları düşünün”

[Fotoğraf: AA]
keşmir'den gelen muhammed usman khan, yaşadıkalrı yerin pakistan, hindistan ve çin arasında paylaşılamadığını ve o yüzden yaşanmaz bir hale geldiğini söylüyor. asıl gitmek istedikleri yerin almanya olduğunu söyleyen khan, makedon yetkililere sesleniyor:

"ben buraya yaşamak için değil, sadece avrupa'ya gidebilmek için geldim. lütfen yolları açın. bizi düşünmüyorsanız, burada sefil olan hamile kadınları, çocukları ve yaralıları düşünün"

“iki kez kamışlı'da geri çevrildim”

suriye'den gelen selim mahmud

[Fotoğraf: AA]
şükrü, gevgeli'den trenle sırbistan'a, oradan da almanya'ya gitmek istediğini söyledi.

"bir ay önce suriye'den kaçmayı denedim, iki kez kamışlı'da geri çevrildim. avrupa'ya doğru gidebileceğimiz bir 'koridor'un açıldığını duyduk.  izmir’den yunanistan’a oradan da makedonya sınırına geldik. ilk olarak ailelerin geçişine izin verdiler, biz de onlardan biriyiz. almanya'daki akrabalarımıza gitmek istiyoruz.”

unhcr: geçişlere izin verilsin

[Fotoğraf: AA]
kızılhaç ile birlikte bölgedeki göçmenlere yardım eden unhcr'in üsküp temsilcisi aleksandra kraus, bölgedeki göçmenlere yiyecek ve su dağıttıklarını, ayrıca ihtiyacını olanlara battaniye verdiklerini söyledi. unhcr bölgede bulunanlara, özellikle bebek ve çocuklara insani ve temel ihtiyaç yardımlarının yapılması gerektiğini açıkladı.

sınırdan geçişlere izin verildiği takdirde her şeyin eskisi gibi normale döneceğini kaydeden kraus, "bu şekilde durum daha idare edilebilir olacak ve insanların sağlıklı bir şekilde tren istasyonuna ulaşabilmeleri sağlanacak" diye konuştu.

makedonya krizde

[Fotoğraf: AA]
makedonya sınırına ulaşan çok sayıdaki göçmenin ülkeye girişinin engellenmesi için, hükümet tarafından kuzey ve güney sınır bölgelerinde "kriz durumu" ilan edilmişti.

makedonya sınırında artan göçmen sayısıyla birlikte, sınırlarda girişleri kontrol altına almak için asker ve polis yoğun güvenlik önlemleri almaya başlamış ve yaşanan olaylarda polis güçleri kaçak göçmenlerin girişini engellemek için ses bombası kullanmıştı.

makedonya içişleri bakanlığı, son iki ay içerisinde ortadoğu ve kuzey afrika ülkelerinden 44 binden fazla kişinin makedonya'ya giriş yaparak geçici sığınma talebi başvurusunda bulunduklarını açıklamıştı.

2015’te en az 2300 ölüm

[Fotoğraf: AA]
2015 yılında afrika’dan en az 104 bin sığınmacı italya kıyılarına, asya’dan ise 150 bin kişi yunanistan’a geçti. bu yolda en az 2300 sığınmacı boğularak öldü. aralarında kadınlar, çocuklar ve yaşlılar da vardı.

libya’dan italya’ya gitmek isteyen mülteci gemilerinin sadece birinde 3 bin kişi boğulmak üzereyken kurtarıldı.

kaynak: al jazeera, reuters, afp, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;