Balyoz davası

AYM Balyoz'da ‘hak ihlali var’ dedi

Anayasa Mahkemesi Balyoz sanıklarının bireysel başvurularını karara bağladı. '230 sanığın hakkı ihlal edildi' tespiti yaptı ve 'sanıklar yeniden yargılanmalı’ dedi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Balyoz davası

Sanıklar yeniden yargılama istedi

AYM 'hak ihlali var' dedi

Balyoz davası avukatları ve sanık yakınları Anayasa Mahkemesi önünde 5 Mayıs 2014 tarihinden bu yana eylemde. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

aym 230 sanığın bireysel başvurusuyla ilgili incelemesinde "dijital veriler ve sanık dinlemesiyle ilgili hak ihlali var" tespiti yaptı. yüksek mahkeme ihlâlin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek dosyayı yerel mahkemeye gönderdi. balyoz davası sanıklarının bu karar doğrultusunda yeniden yargılanması gerekecek.

yeniden yargılama yapmakla yükümlü mahkeme, anayasa mahkemesi'nin kararında açıkladığı ihlâli ve sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde dosya üzerinden karar vermek zorunda.

ak parti'den konuyla ilgili ilk değerlendirme genel başkan yardımcısı hüseyin çelik'ten geldi. ntv'ye konuşan çelik, aym'nin gerekçeli kararını görmek gerektiğini söyledi.

"balyoz davası'nda ben orada değildim, benim hiç ilgim yok diyen tutuklu birçok subay var. onların yazdıklarından ciddi olarak ben de etkilendim, kurunun hangisi kuru hangisi yaş yargı karar verecek. bunun gerekçesini görmeden yorum yapmak istemem. balyoz'u yok saymak, görmezden görmek halkımızla alay etmektir. balyoz darbe planı bal gibi bir darbe teşebbüsüdür ama aym hangi tarafına baktı, böyle bir karar verdi onu bilemem."

başvurular tübitak raporu'ndan sonra yapıldı

tübitak'ın davanın delilleri arasında yer alan 5 no'lu harddiskin 'tarih ve saatiyle oynanmış olabilir' yönünde hazırladığı son rapor üzerine balyoz hükümlüleri yeniden yargılanma ve hak ihlalinin tespiti için aym’e başvurmuştu. sanıklar "adil yargılama hakkı’nın ihlal edildiğini ve suçsuz yere ceza aldıklarını" iddia etmişti. aym bireysel başvuruları birleştirerek inceledi ve tümü için hak ihlali kararı verdi.

adalet nöbeti

anayasa mahkemesi’nin önünde 5 mayıs 2014 tarihinden itibaren adalet nöbeti tutmaya başlayan balyoz davası avukatları anayasa mahkemesi başkanı haşim kılıç ile görüşerek kararın bir an önce verilmesi taleplerini iletti. balyoz davasında 16 sanığın avukatı olan şule nazlıoğlu erol, balyoz davasında hüküm giyenler cezaevinden çıkana kadar nöbetine devam edeceğini açıklamıştı.

bakanlık da aym’i adres gösterdi

balyoz davası sanıkları adalet bakanlığı’na başvurarak yeniden yargılanmaları için çalışma yapılmasını istemişti. adalet bakanlığı yeniden yargılama önerilerinin 'sonuçları düşünülmeden' yapıldığını belirterek yeniden yargılama çalışmasının hukuk kaosuna neden olacağını savundu. olası bir düzenlemenin imralı cezaevi'ndeki öcalan'ı da kapsama ihtimali üzerine bakanlık çalışma yapmaktan vazgeçti. adalet bakanı bekir bozdağ da yeniden yargılama talepleri için anayasa mahkemesi'ni işaret etti.

balyoz davası

darbe teşebbüsü iddiasıyla 2010'da açılan ve 2012 yılında karara bağlanan 'balyoz planı' davasında, üst düzey komutanlar ağır cezalara çarptırıldı. eski 1. ordu komutanı orgeneral çetin doğan, eski deniz kuvvetleri komutanı özden örnek, eski hava kuvvetleri komutanı ibrahim fırtına eski harp akademileri komutanı bilgin balanlı ve kara kuvvetleri lojistik komutanı aynı zamanda mhp milletvekili engin alan'ın aralarında olduğu üst düzey komutanlara "türkiye cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek" suçlaması yöneltildi. 

mahkeme önünde sevinç

sanık yakınları aym'nin kararını sevinçle karşıladı.

mahkeme önünde toplanan aileler bayraklarla sevinç gösterileri düzenledi, "hak, hukuk, adalet" sloganları attı.

kararı değerlendiren sanık avukatlarından şule nazlıoğlu erol, ağır ihlaller yaşandığı için yüksek mahkeme'den böyle bir karar beklediklerini söyledi.

avukat mustafa güler de kararın türkiye'de, ankara'da hakimlerin olduğunu bir kez daha gösterdiğini savundu.

davanın "milli orduya kumpas davası" olarak görüldüğünü ama bir anlamda da "milli yargıya kumpas davası" olduğunu savunan güler, “yargı içerisinden türk yargısına, türk adaletine bir kumpas kuruldu çünkü bu davada kaybeden türk yargısı oldu. anayasa mahkemesi, türk yargısının namusunu temizlemiştir” dedi.

chp milletvekilleri emine ülker tarhan, veli ağababa, özgür özel ve muharrem işık da kutlama yapan sanık yakınlarını ziyaret etti.

hurşit tolon da kutlamaya katıldı

emekli orgeneral hurşit tolon da günlerdir bekledikleri bu kararı duyar duymaz mahkemeye geldiğini söyledi.

tolon, "yıllardır azap çeken, haksız, mesnetsiz suçlamalarla bir kumpasın çeşitli varyasyonlarıyla mağdur olan çok değerli arkadaşlarımız cezaevlerinde, daha doğrusu tutsak evlerinde bu kararı bekliyorlardı. ben de ısrarla şunu söylüyordum, bu ülkede fikri hür, vicdanı hür, bağımsız ve adil yargılamayı şiar edinmiş nice hakimlerimiz var. işte bunun bugün en güzel örneğini gördük. anayasa mahkemesinin başta sayın başkanı ve çok değerli üyelerine, onlar adına, izinleriyle tüm bu kararı bekleyenlerin adına teşekkürlerimi iletiyorum." dedi.

kaynak: al jazeera, anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;