Anayasa Mahkemesi
AYM'ye Arslan Yargıtay'a Cirit
Anayasa Mahkemesi'nin yeni başkanı Zühtü Arslan oldu. Yargıtay Başkanlığı'na ise İsmail Rüştü Cirit seçildi. Haşim Kılıç emeklilik dilekçesini hemen verdi. "Siyasi projem yok" dedi.
anayasa mahkemesi başkanı haşim kılıç’ın yaş haddinden 13 mart 2015 tarihinde emekli olması nedeniyle bugün yeni başkan için seçim yapıldı. başkanvekili serruh kaleli ve üye zühtü arslan’ın yarıştığı seçimlerde zühtü arslan yeni başkan seçildi. arslan başkanlık görevini dört yıl boyunca sürdürecek.
zühtü arslan 17 üyeli anayasa mahkemesi genel kurulu'nun 11 üyesinin oyunu alarak başkanlığa seçildi. diğer aday serruh kaleli ise 6 oy aldı.
anayasa mahkemesi'nin içtüzüğüne göre, yeni başkanın seçilmesinin ardından mevcut başkan istediği zamanda ayrılabiliyor. ancak seçim sonrası kameraların karşısına geçen haşim kılıç, bugün itibarıyle emeklilik dilekçesini verdiğini ve görev süresinin dolduğu 13 mart'ı beklemeden görevini devredeceğini açıkladı. kılıç, bu süre içinde iki başkan olmasının 'şık durmayacağını' söyledi.
zühtü arslan kim?
1964 yılında doğan prof. dr. zühtü arslan, 1987 yılında ankara üniversitesi siyasal bilgiler fakültesi kamu yönetimi bölümü’nden mezun oldu. yüksek lisansını ve doktorasını 1991 ve 1996 yıllarında ingiltere’de leicester üniversitesi hukuk fakültesi’nde tamamladı. 2002 yılında doçent, 2007 yılında da profesör olan arslan, 2009 yılında başkanlığına atandığı polis akademisi'nde uzun yıllar lisans ve lisansüstü düzeyde “anayasa hukuku”, "insan hakları", “devlet kuramları” gibi dersler verdi. ayrıca 2000-2003 yılları arasında bilkent üniversitesi'nde "turkish public law" dersini, 2003-2009 yılları arasında da başkent üniversitesi'nde “hukuk ve siyaset” dersini verdi.
evli ve dört çocuk babası olan arslan, yükseköğretim genel kurulu'nca gösterilen üç aday arasından dönemin cumhurbaşkanı abdullah gül tarafından 17 nisan 2012 tarihinde anayasa mahkemesi üyeliğine seçildi.
insan hakları, anayasa hukuku, hukuk-siyaset ilişkisi ve siyaset felsefesi gibi alanlarda çeşitli ulusal ve uluslararası akademik dergilerde makaleleri yayımlanan arslan’ın ayrıca anayasa teorisi, avrupa insan hakları sözleşmesi'nde din özgürlüğü ve türk parlamento tarihi 1957-1960 adlı kitapları var. bunun yanında, constitutional law of turkey başlıklı bir ortak kitabı ve abd yüksek mahkemesi kararlarında ifade özgürlüğü adlı bir derleme eseri bulunmaktadır. ayrıca anayasa yargısı, insan hakları, özgürlük-güvenlik ilişkisi ve siyasi partiler hukuku gibi alanlarda türkçe ve ingilizce yayınlanmış makaleleri ve bildirileri var.
zaman gazetesi'nde bir dönem yazarlık da yapan zühtü arslan, 'türbana özgürlük' bildirisinin de imzacıları arasında yer alıyor. arslan, atatürk'e hakaretten hakkında soruşturma açılan atilla yayla'ya destek bildirisine de imza attı. zühtü arslan, anayasa mahkemesi'nin ak parti'yi kapatma davasında gerekçe olan 367'nci maddeye karşı muhalefetiyle gündeme geldi. arslan ayrıca akp'nin hazırlattığı “sivil anayasa” taslağında çalıştı.
yargıtay'ın başına cirit
ismail rüştü cirit 280 oy alarak ilk turda yargıtay başkanı seçildi. diğer adaylar erdal gökçen 55, ali suat ertosun 98, feyzi altınok 36, mehmet ekmekçi 13 oy aldı. seçimde 11 oy boş çıktı, 9 oy da geçersiz sayıldı.
kaynak: al jazeera
Yorumlar