Ekonomi

Babacan’dan lüks tüketim uyarısı

Başbakan Yardımcısı Babacan, üretmeden yurtdışından sağlanan krediyle lüks alışveriş yapılmasının ve lüks konutlar üretilmesinin Türkiye’yi çıkmaza sokabileceğini söyledi.

Konular: Piyasalar

Haberin Öne Çıkanları

Sanayici inşaata kayıyor

Merkez Bankasına övgü

IMF'te yönetici olduk

AK Parti'nin siyasette 'üç dönem kuralı' olduğunu hatırlatan Babacan, bu kuralı kendisinin de savunduğunu bildirdi. [AA]

başbakan yardımcısı ali babacan, türkiye’nin giderek artan lüks tüketimiyle ilgili uyarılarda bulundu.

cnbc-e canlı yayınına katılan babacan gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

ali babacan, “gayrimenkulde her bir proje yeni bir tekel. sanayici birikimini sanayiye mi yatırsın, yoksa rezidans, avm mi yapsın; oraya kayış var, bu tehlikeli. üreteceğiz, hak edeceğiz daha sonra lüks avm'lerde alışveriş yapacağız, daha lüks konutlarda oturacağız. üretmeden dışarıdan sağlanan krediyle lüks alışveriş, lüks konut türkiye'yi çıkmaza sokabilir" dedi.

üretimin gelirdeki payı

babacan, türkiye'nin üretim ve ihracatının fason ağırlıklı olduğunu belirtti. babacan, katma değerli ürün üretilemediğinde milli gelirin düşük, cari açığın yüksek gerçekleştiğini söyledi.

sanayi üretiminin milli gelirdeki payının düşmeye başladığına dikkati çeken babacan, şöyle devam etti:

"bu tehlikeli bir trend. özel sektörün sabit sermaye yatırımı harcamalarına baktığınızda trendler çok iç açıcı değil. büyümenin kompozisyonuna baktığımızda özel sektörün sabit sermaye harcaması arzu ettiğimiz seviyelerde gitmiyor. bu hem bugünkü büyümemizi biraz baskı alt tutuyor hem de geleceğin büyümesi hakkında da bizi kaygılandırıyor."

sektörler arasında dengesizlik bulunduğunu kaydeden babacan, özellikle gayrimenkul sektörüne ilginin yoğun olduğunu ifade etti.

haksız kazanç önlenmeli

sanayide ciddi bir rekabet yaşandığını ve yatırım ortamı ile ilgili sorunların bulunduğunu dile getiren babacan, bu konuda adım atıldıkça yeni sorunların ortaya çıktığını belirtti.

buna karşın gayrimenkul alanında her bir projenin adeta yeni bir tekel olduğunu anlatan babacan, bu alanda yüksek gelir ve getiri sağlamanın mümkün olduğunu ifade etti.

gayrimenkul alanında rekabetin artması için ve tekellerin önlenmesi ile ilgili özel bir gayret gerektiğini dile getiren babacan, sektördeki haksız kazancı önleyici tedbirler alınması gerektiğinin altını çizdi. 

merkez’in katkısı çok büyük

babacan, merkez bankası'nın birçok kesimi dinlediğini ve yakın bir ilişki içinde olduğunu vurgulayarak konuşmasını şöyle sürdürdü:

"son 12 yıl enflasyonun tek haneli rakamlara düştüğü, önemli başarıların gösterildiği, yüksek büyüme oranları yaşanan, istihdamın hızla arttığı bir dönem oldu. 12 yıllık başarılı bir başarılı süreç varsa burada merkez bankası'nın katkısı da çok çok büyük. başarısız bir merkez bankası'yla başarılı bir ekonomik sonuç oluşmaz. 230 milyar dolarlık milli gelirimizi 820 milyar dolara yükseltmişsek, burada bütün ekonomik birimlerin katkısı vardı. bu işleri konjönktürel değil de uzun vadeli değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum."

babacan, merkez bankası'nın bağımsızlığı hakkındaki soruya ise "dünyada 2009 krizinden bu yana hükümetler ile merkez bankalarının daha yakın çalıştığını görüyoruz. hükümet ile merkez bankası kafa kafaya vermeden bankacılık krizini çözmeniz mümkün değil" cevabını verdi.

seçimsiz dönem başlıyor

başbakan yardımcısı ali babacan, 2015'ten 2019'a ve 2019'dan 2023'e kadar türkiye'nin seçimsiz dönemler yaşayacağını belirterek, bu dönemlerin yapısal sorunlara eğilmek, yasal düzenlemeler ve mümkün olursa yeni bir anayasa yapmak için önemli fırsat olduğunu bildirdi. babacan "türkiye bu fırsatı iyi kullanırsa 2023 hedeflerine rahatlıkla ulaşabilir ama o fırsat kaçırılırsa da gerçekten yazık olur ve 2023 hedefleri de zora girebilir" dedi.

cumhurbaşkanlığı seçimi

cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin soru üzerine babacan, 10 ağustos'un türkiye demokrasi tarihi açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi. halkın cumhurbaşkanını ilk kez doğrudan oy vererek seçeceğine işaret eden babacan, cumhurbaşkanlığı makamının da halkla daha da bütünleşmiş hale geleceğini ifade etti.

başbakan yardımcısı ali babacan, başbakan recep tayyip erdoğan'ın cumhurbaşkanı olarak seçildiğinde yeni bir hükümet kurulacağını belirterek, bu konularla ilgili ise şu anda verilmiş bir karar olmadığını ifade etti.

cumhurbaşkanlığı seçiminin en önemli sonucunun da aslında "istikrara devam" mesajı olduğunu dile getiren babacan, "türkiye'de güzel bir istikrar ortamına ulaştık. bu bozulmasın, istikrar devam etsin. çünkü siyasi istikrar her şeyin temeli" dedi.

üç dönem kuralı

babacan, kendisinin önümüzdeki dönemde ne yapacağına ilişkin planlarının sorulması üzerine de şu anda tamamen cumhurbaşkanı seçimine odaklandıklarını tekrarladı. öte yandan ak parti'nin bir "üç dönem kuralı" olduğunu hatırlatan babacan, bu kuralı kendisinin de savunduğunu bildirdi.

"şöyle bir yanlış algı olmamalı. 'aslında cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonraki yeni kurgu hazır, karar verildi de açıklanmıyor.' böyle bir şey yok, henüz hiçbir karar yok" diyen babacan, bunları konuşmak için seçimden sonra yeterli zamanın olduğunu ifade etti.

imf ile ilişkiler

hazine müsteşarı ibrahim çanakcı'nın uluslararası para fonu'na (imf) icra direktörü olmasını değerlendiren babacan, imf'nin üç önceki başkanına dünyadaki imf üyesi ülkelerin ekonomik büyüklüklerin değişikliğe uğradığını anlattığını, kendisinin bu durumu sahiplendiğini ve kota reformu süreci başlattığını söyledi.

babacan, çanakcı'nın 11 yılı aşkın süredir başarılı bir performans ortaya koyduğunu da vurgulayarak, çanakcı'nın uluslararası çevreler tarafından sevildiğini, görev için ismi bildirildiğinde, kendisine bu konuda teşekkür mektupları geldiğini anlattı.

bu durumun türkiye için sevindirici bir gelişme olduğunu belirten babacan, "biz kredi alan taraftan, veren taraf olmakla kalmadık, imf tarafından yönetilen ülke olmaktan, yöneten ülkeler masasına oturmuş olduk. bu 12 yıllık hükümet başarısının da bir tescili niteliğinde" diye konuştu.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;