Bilim-Teknoloji

Babasına protez kol tasarladı

Belarus’ta eski bir Sovyet yüzbaşısı, oğlunun tasarladığı protez kolu kullanmaya başladı. Protez kol, benzer ürünlerden çok daha ucuza mal oluyor.

Konular: Bilim-Teknoloji

sergei galtsev, 28 yıl önce sovyet yüzbaşısıyken askeri atış alanındaki patlama sırasında sağ kolunu kaybetti. o sırada 4 yaşında olan oğlu oleg, 2 yıl önce mühendis sergei arafyev ile kafa kafaya vererek evinin bodrumunda protez kol çalışmalarına başladı.

internette ücretsiz olarak bulunabilecek tasarımları ve bilgisayar programlarını kullanan oleg galtsev ve sergei arafyev’in yaptıkları protez kolun son denemeleri, internette yaklaşık 1 milyon izlenme rakamına ulaştı.

53 yaşındaki sergei galtsev de oğlunun tasarladığı protez kolu ilk deneyen kişi oldu. baba sergei galtsev, kolunu kaybetmesine neden olan kazayla dünyasının tersyüz olduğunu anlattı. kazanın ardından askeri kariyerinin bitmesiyle, eşi ve iki çocuğunu yanına alarak memleketi çaçersk’e döndüğünü belirten galtsev, “sadece bana ait olmayan bu sorunu çözmeye çalışan oğlumla gurur duydum. buna gündelik hayatta gerçekten ihtiyacı olan pek çok insan var. odun kestim, çim biçtim ve evin etrafında başka işler yaptım” dedi.

oğul oleg galtsev ise “babam daha önce sadece kolunun eksikliğini gizlemeye yarayan bir protez kullanıyordu. amacımız en basit ve ucuz akıllı protezi yapmaktı. maliyetinin 1500 doları aşmamasını planladık. en üst seviyedeki protezler yaklaşık 30 bin dolar. ayrıca bakım gerekiyor, kullanmasını öğrenmek gerekiyor. bizim sistemimizle, 5 dakikada nasıl kullanılacağını öğreniyorlar. elektronik aletlerle arası iyi olmayan insanlar içi tasalandı. lego gibi, sadece parçaları bir araya getiriyorsunuz. ben yapabildiysem, diğerleri de yapabilir. patent almadık, çünkü ürünün gelişimine para harcamak daha mantıklı geldi” ifadelerini kullandı.

yazılım endüstrisi yükselişte

eski sovyet ülkesi belarus, sovyetler birliği zamanında kolhoz olarak da bilinen kolektif çiftlikleriyle meşhurdu. ülkede son dönemde ise yazılım endüstrisi yükselişte. ülkedeki 54 üniversiteden yılda 4 bin yazılım mühendisi mezun oluyor.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;