Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

Bağdat: Sadece Irak bayrağı asılacak

Irak parlementosu, Kerkük'te IKBY bayrağı asılması yönünde alınan kararı reddettiğini ve bunun anayasaya aykırı olduğunu açıkladı. Kerkük İl Meclisi üyesi İbrahim Halil ise, kentin Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne katılması için oylamaya gideceklerini söyledi.

Kerkük'te düzenlenen Nevruz bayramı kutlamalarında Irak bayrağının yanında IKBY'nin de bayrağı asılmıştı. [Fotoğraf: AA]

irak temsilciler meclisi çoğunluk oy birliğiyle kerkük'te valilik ve devlet binalarının üzerinde irak kürdistan bölgesel yönetimi (ikby) bayrağının göndere çekilmesini reddetti, meclis ayrıca kerkük petrolünün irak anayasası 11. maddesine göre tüm iraklıların milli gelir kaynağı olduğunu ve bunun eşit olarak ikby ve diğer iller arasında eşit olarak dağılmasına karar verdi. irak parlementosu, kerkük'te sadece irak bayrağı asılması yönünde karar aldı.

erbil merkezli rudaw tv'nin haberine göre, kerkük il meclisi’nin kentin kürdistan bölgesi idaresine katılması için oylamaya gidecek. geçen hafta kürt bayrağının resmi binalara asılması kararını alan meclisin bu tavrına tepkiler devam ederken, kerkük il meclisi üyesi ibrahim halil, kentin kürdistan bölgesi yönetimine katılıp- katılmaması çin oylamaya gideceklerini söyledi.

ibrahim halil, 41 üyesi olan kerkük il meclisi’nde şimdiden 22 imza topladıklarını, kürt partilerin oluşturduğu grup, çoğunluğu sağlamak için kentteki arap üyeleri ikna etmeye çalıştığını söyledi. halil, il meclisi’nde aldıkları kararı kürdistan bölgesi yönetimi’ne sunacaklarını belirterek, "bu yasal ve meşru bir taleptir. seçmenlerimize kerkük’ün kürdistan bölgesi’ne bağlanacağı sözü verdik. kürdistan bölgesi hükümeti de aynı amaçla bir proje hazırlamalı" diye konuştu.

irak kürt bölgesel yönetiminin tartışmalı bölgeler sorumlusu olan ve aynı zamanda kürdistan islami birlik partisi (yekgırtu) başkanlık üyesi olan nasreddin sindi, üst düzey bir komisyon oluşturup bu taleplerini en yakın zamanda irak kürdistan bölgesi yönetimi’ne ileteceklerini belirtirek, "ne zamana kadar bağdat’ı bekleyeceğiz? bu konuda adım atmanın zamanı gelmişti" dedi.

rudaw tv, kerkük il meclisi’nin bayrak kararından sonra erbil’in tavrına göre ikinci adımı attığını bildirirken, 2008 yılında kerkük il meclisi, 3'te 2 çoğunlukla kerkük'ün kürt bölgesine bağlanması irak bölgesel kürt yönetimine bağlanması kararı almış, ancak söz konusu karar irak anayasası'na uygun olmadığı gerekçesiyle iptal edildiği hatırlatıldı.

kaynak: dha, rudaw tv

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;