Bahreyn'de isyan

Bahreyn'de 10 Şii'ye hapis cezası

Sanıklar, ülkede İran Devrim Muhafızları'nın desteğiyle suikast amaçlı 'terörist hücre' kurmak suçundan hüküm giydiler.

Konular: Ortadoğu, İran

Haberin Öne Çıkanları

14 kişiye beraat

'İran'da eğitildiler'

Devlet binaları hedefti

Fransa merkezli Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu'na göre, ülkedeki gösteriler sırasında toplam 89 kişi öldü.
Fransa merkezli Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu'na göre, ülkedeki gösteriler sırasında toplam 89 kişi öldü. [Reuters/Arşiv]

bahreyn'de bir mahkeme, 10 şii’yi, iran devrim muhafızları'na bağlı yasadışı silahlı grup oluşturdukları gerekçesiyle mahkum etti. bahreyn resmi haber ajansı bna, sanıklardan 4'ünün ömür boyu, kalanların ise 15’er yıl hapis cezasına çarptırıldıklarını belirtti.

sünni azınlık tarafından yönetilen bahreyn, şubat ayında iran devrim muhafızları'nı, havaalanları gibi sivil hedefler, devlet binaları ve ünlü kişilere saldırılar düzenlemek üzere ülkede 'terörist hücre' kurmakla suçlamıştı. tahran yönetimi ise suçlamaları reddetmişti.

bna’nın haberine göre mahkeme, 24 kişinin yargılandığı davada 10 sanık hakkında beraat kararı verdi. mahkeme ayrıca, hücrenin, 'imam ordusu' olarak bilinen ve hem bahreynli şiileri, hem de yabancıları içeren silahlı grubun bir kolu olduğunu belirtti.

'iran'da eğitildiler'

kararda, grup üyelerinin devrim muhafızları'nın iran’da yer alan kamplarında eğitildikleri ifade edildi. ek olarak, bazı grup üyelerinin lübnan’ın güneyindeki şii örgüt hizbullah ile birlikte faaliyet gösterdiği belirtildi.

bahreyn, 2011 yılında başlayan ve kuzey afrika ve ortadoğu ülkelerinde halk ayaklanmalarına neden olan 'arap baharı' sürecinden etkilenen ülkeler bünyesinde yer almıştı. manama yönetimi ülkedeki şii çoğunluğun düzenlediği gösteriler ile ilgili olarak iran yönetimini çeşitli kereler suçlamıştı.

suudi arabistan ve birleşik arap emirlikleri, ayaklanmaları bastırmak amacıyla bahreyn’e asker göndermişti. sorunu çözmek için muhalifler ile monarşi arasında yürütülen görüşmelerden ise sonuç alınamamıştı. fransa merkezli uluslararası insan hakları federasyonu adlı sivil toplum örgütüne göre, bahreyn’deki gösteriler sırasında toplam 89 kişi öldü.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;