Bahreyn'de isyan

Bahreyn'de 72 kişi vatandaşlıktan çıkarıldı

Bahreyn'de 72 kişi 'kraliyetin çıkarlarına zarar verdikleri' ve 'vatana sadakate aykırı davrandıkları' gerekçesiyle vatandaşlıktan çıkarıldı.

Konular: Bahreyn, Ortadoğu
Bahreyn'de muhalefetin önemli figürlerinden Şeyh Ali Salman'ın tutuklanmasını protesto eden bir eylem. [Fotoğraf: AFP-Getty-Arşiv]

bahreyn’in resmi haber ajansı tarafından yayımlanan açıklamada ‘içişleri bakanlığı’nın güvenliğini ve kamu düzenini sağlamak ve terör tehditlerini bertaraf etmek çabaları çerçevesinde krallığın çıkarına zarar veren ve vatan sadakate aykırı eylemlerde bulunan 72 vatandaş, bahreyn’in vatandaşlık kanunun 10. maddesi'ne istinaden vatandaşlıktan ihraç edildi’ ifadeleri yer aldı.

açıklamada, bu kararın içişleri bakanı’nın önerisi ile bakanlar kurulu onayı ile alındığına işaret edildi.

bahreyn vatandaşlık kanunun 10. maddesi'nin c fıkrası, bahreyn vatandaşlığını taşıyan her hangi bir kimsenin devletin güvenliğini tehdit etmeye başladığı anda   vatandaşlıktan çıkarılabileceğini ifade ediyor.

duyuruda 72 vatandaşın isimleri de yayımlandı.

bahreyn içişleri bakanlığı en son kasım 2012’de 31 bahreynliyi aynı gerekçe ile vatandaşlıktan çıkarma kararı almıştı.

bahreyn şubat 2011’den bu yana ayaklanma eylemlerine sahne oluyor. yetkililer bu eylemlerden şii ‘vifak’ hareketini sorumlu tutuyor. vifak hareketi ise ülkede ‘gerçek bir anayasal krallık yönetim sisteminin uygulanmasını ve seçilmiş bir hükümet’ istediğini söyleyerek krala ‘sınırsız’ yetki imkânı sağlayan mevcut krallık yönetim sisteminin ‘göstermelik‘ olduğunu öne sürüyor.

hükümet ise şii muhalefeti iran'ın etkisinde olmakla suçluyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;