Bahreyn'de isyan

Bahreyn'de reformlara onay

Düzenlemeye göre Kral parlamentoyu fesh etmeden önce Danışma Konseyi'ne danışacak, ancak reformlar muhalifleri tatmin etmedi.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Kral onayladı

Muhalifler memnun değil

'Talepleri karşılamıyor'

Geçen yıl mart ayında başlayan pğrotestolar sırasında Uluslararası Af Örgütü'ne göre en az 60 kişi öldü. [Reuters]

İnsan hakları raporunun bulguları

bahreyn kralı'nın oluşturduğu bağımsız komisyonun raporuna göre, mart-nisan dönemindeki muhalif gösterilerde beşi polis toplam 35, sonrasında ise 11 kişi öldü. rapor, reform gösterilerinin başlaması sonrası yaklaşık üç bin kişinin gözaltına alındığını ve bunların 700’ünün halen tutuklu olduğunu belirtiyor. araştırmada,  polisin orantısız güç kullanıp işkence yaptığı, ibadethanelerin yıkıldığı ve binlerce kamu çalışanının işten çıkarıldığı ifade ediliyor.

bahreyn kralı hamad bin isa bin al halife bahreyn anayasasında yapılması öngörülen reformları onayladı.

hükümet yetkilileri reformların stratejik önem sahibi körfez ülkesindeki siyasi çalkantıya son vermesini umuyor.

muhalif gruplar ise parlamentoya verilen ek yetkileri yetersiz bularak atılan adımın oldukça sembolik olduğunu kaydetti.

sünni monarşi tarafından yönetilen nüfusun çoğunluğu şii olan ülkede tahta 1999 yılında oturan bahreyn kralı, ülkede başlayan reform sürecinin arkasının geleceğini söyledi.

 “umuyoruz ki bu önemli dönemde tüm güçler ve gruplar eylemlerini sona erdirerek ilerleme ve reform sürecine katılsın” diye konuştu.

al halife “kapılar ulusal uzlaşı amacıyla yapılan diyaloğa her zaman açık” dedi.

bahreyn’de geçen yıl mart ayında şii muhalifler tarafından başlayan sünni monarşi karşıtı gösterilerde uluslararası af örgütü’ne göre en az 60 kişi hayatını kaybetmişti.

muhalifler tatmin olmadı

anaysala yeniliklere göre kral seçimle göreve gelen parlamento başkanlarına ve atamayla göreve gelen danışma konseyi’ne yasama meclisini fesh etmeden önce danışmak zorunda olacak. 

yapılan yeniliklere parlamentonun seçimle göreve gelen kısmı başbakandan desteğini çekerse bunu krala bildirecek. ancak bu durumda kral başbakanı görevde tutma ya da gönderme yetkisine sahip olacak.

ancak, düzenleme  muhaliflerin taleplerini karşılama konusunda yetersiz kalıyor. muhalifler hükümetin tamamının seçimle göreve gelmesini ve üst kanadın atamayla göreve gelmesine son verilmesini istiyor.

ayrıca muhalifler bu düzenlemeye rağmen meclisi feshetme yetkisinin hala kralda olduğunu söylüyor.

şii muhalif el vefak grubunun önde gelen liderlerinden abdul celil halil, kralın  hala hükümeti atama ve fesh etme yetkisine sahip olduğunu söylüyor.

2002’de kurulan danışma konseyi bahreyn’i emrilikten krallığa çeviren yeni anayasa ile kurulmuştu. ancak muhalifler konseyin kralin parlamentoyu kontrol etmek için oluşturduğu bir araç olduğunu öne sürüyor.

sünniler yönetiyor

sünni al halife ailesi, şiilerin çoğunlukta olduğu, abd askerlerini de barındıran stratejik önemi yüksek körfez ülkesini 200 yıldan uzun süredir yönetiyor.

bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini oluşturan şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını belirtiyor.

şiilerin ayaklanmasına sünni gruplar ise karşı gösterilerle meydan okuyor. suudi arabistan’ı müttefik olarak gören sünniler, iran tarafından desteklendiğini düşündükleri şiilere yeni haklar verilmesi konsunda istekli değil. uzmanlara göre riyad yönetimi de bahreynli şiilerin reformlarla daha fazla güç kazanmasını istemiyor.

hükümetin reform adı altında bugüne kadar yaptığı  değişiklikler ise muhalefet tarafından ‘makyaj’ olarak nitelendirilmiş ve bu adımların talepleri karşılamadığı belirtilmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;