Bahreyn'de isyan

Bahreyn'e silah satışı durabilir

ABD'li iki kongre üyesi, sivillerin öldüğü ülkeye 53 milyon dolar değerindeki satışın iptalini istiyor.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

'Silah satışı etik değil'

Ölen genç toprağa verildi

Cenazeye on bin kişi katıldı

Washington, Bahreyn hükümetine insan haklarını garanti altına alacak uygulamaları hayata geçirmesi çağrısı yaptı. [Reuters]

amerika birleşik devletleri'nde (abd) demokrat parti üyesi iki siyasetçi, protesto gösterilerinde sivil ölümlerin yaşandığı bahreyn’e yapılması planlanan silah satışının durdurulması amacıyla kongre’de girişimlere başladı. oregon eyaletinden ron wyden ve massachussets eyaletinden james mcgovern, 53 milyon dolar değerinde olan satışın, ülkede sivillere karşı daha sert müdahelede bulunulmasından duyulan endişe nedeniyle iptal edilmesini istiyor.

konuyla ilgili açıklama yapan wyden, barışçıl gösterilere karşı şiddet uygulayan bir hükümete silah satmanın etik açıdan yanlış olduğunu ve abd’nin dış politika hedefleriyle uyuşmadığını ifade etti.

bahreyn hükümetinin insan haklarını garanti altına alacak uygulamalara gitmesi gerektiğini vurgulayan hyden, “aksi takdirde bu hakları ihlal eden bir rejimi ödüllendirmiş oluruz” dedi.

washington’un bahreyn’le yaptığı silah anlaşması 44 zırhlı araç ve 300 füzenin satışını öngörüyor.

olaylı cenaze töreni

bu arada ülkenin başkenti manama'da toplanan yüzlerce kişi, cuma günü polis kurşunuyla ölen şii gencin cenaze törenine katıldı.

güvenlik güçleri, gözyaşı ve ses bombası ile plastik mermiler kullanarak  kalabalığa  müdahale etti. eylemcilere göre en az 11 kişi yaralandı.

abu saiba kentindeki muhalif göstericiler arasında yer alan 16 yaşındaki ahmed jaber al-qattan, perşembe günü polisin havaya ateş açmasıyla hayatını kaybetmişti.

içişleri bakanının açıladığı  otopsi raporunda  gencin, vücuduna mermi isabet etmesi sonucu kan kaybından öldüğü  ifade ediliyor,  ancak ateş açanın kim olduğu belirtilmiyor. adalet işleri başkan yardımcısı, konuyla ilgili soruşturma açılabileceğini belirtti.   

ülkenin önde gelen muhalif gruplarından el wefak ise gencin ölümünü ‘demokrasi talep eden kitlelere yönelik hükümetin sistematik baskısı’ olarak değerlendirdi.

on bin kişi yürüdü

al jazeera’nin bahreyn’de bulunan muhabirine göre cenaze törenine yaklaşık on bin kişi katıldı. göstericiler, törenin ardından düzenledikleri yürüyüşte  ülkedeki 200 yıllık monarşinin devrilmesi için sloganlar attı.

ölen gencin memleketi olan şakura ile canusan ve karana kentlerinde de de gösteriler düzenlendi.

bahreyn’de nüfusun çoğunluğunu oluşturan şiiler ülkeyi 200 yıldır monarşiyle yöneten sünni kraliyet ailesinden daha fazla hak ve reform talep ediyor.

bahreyn polisi, mart ayında başkentteki inci meydanı’nda kamp kuran göstericileri dağıttı ancak muhalifler sokaklarda eylemlerine devam etti.

protesto gösterilerinde şu ana kadar yüzlerce kişi gözaltına alındı, çok sayıda kişi işlerini kaybetti. bu kişilerin birçoğu askeri mahkeme tarafından yargılanmayı bekliyor. şu ana kadar beş göstericiye hapis cezası verildi.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;