Türkiye İsrail krizi

Bakanlık önünde Mavi Marmara eylemi

Mavi Marmara gemisiyle Gazze'ye insani yardım götürürken İsrail askerlerinin baskınında hayatını kaybedenlerin yakınları, Adalet Bakanlığı önünde eylem yaptı.

mavimarmara main
Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınları Ankara'daydı. [Fotoğraf: Anadolu Ajansı]

israil'in gazze'ye yardım taşıyan mavi marmara gemisine yönelik baskınında hayatını kaybedenlerin yakınları ankara'daydı. baskında hayatını kaybeden cengiz songür'ün oğlu ismail songür adalet bakanlığı önünde, ölen yakınlarının fotoğraflarını taşıyan grup adına açıklama yaptı.

31 mayıs 2010'daki mavi marmara baskınında 10 kişinin hayatını kaybettiğini, 55 kişinin de ölümcül şekilde yaralandığını belirten songür, türkiye ile israil arasındaki görüşmeler yapıldığını hatırlattı. songür, "tazminat konusunda gazze'ye abluka kalkmadan konuşmayı reddediyoruz" dedi.

adalet peşinde olduklarını vurgulayan songür, "başta filistin olmak üzere, tüm mazlum coğrafyalarda zalimlerin sonu gelmeden mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

türkiye'yi eleştirdi

mavi marmara saldırısı karşısında adalet için hukuki sürece başvurduklarını belirten songür, bunun iki yılda kabul edildiğini ve baskına katılan israilli general ile operasyona katılan askerlere karşı dava açıldığını hatırlattı. songür, davanın ikinci yılında zanlılar hakkında kırmızı bültenle yakalama kararı alındığını, ancak adalet bakanlığı'nın bunu mevzuata aykırı şekilde dışişleri bakanlığı'nın "olur"una sunduğunu söyledi.

kararın 6 haziran'da dışişleri bakanlığına ulaşmasına rağmen interpol'e gönderilmediğini ifade eden songür, bu durumun hukuka uymadığını savundu.

mavi marmara’da yaşananlara yönelik komor adaları'nın sorumluluk yüklendiğini bildiren songür, türkiye'ye gelmek isteyen komor adaları heyetine tanzanya'dan sonra türkiye tarafından vize verilmediğini ileri sürdü.

songür ve beraberindekiler, açıklamanın ardından şikayet ve taleplerini bakan bekir bozdağ'a iletmek üzere adalet bakanlığı yetkilileriyle görüştü.

mavi marmara baskını

31 mayıs 2010'da türkiye'den abluka altındaki filistin toprağı gazze'ye yardım götüren mavi marmara gemisi, uluslararası sularda israil askerlerinin operasyonuyla durdurulmuş, olayda dokuz türk ölmüştü. baskında yaralanan bir kişi de baskından 4 yıl sonra hayatını kaybetti.

türkiye daha önce mavi marmara baskınında hayatını kaybeden dokuz türk vatandaşı ve yaralanan vatandaşları için tazminat olarak israil’den 30 milyon dolar istemişti.
israil anlaşma ile birlikte israil askerlerine karşı türkiye’de açılan davaların da düşmesini istiyor.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;