Türkiye

Bakanlıktan 'sarı toz' açıklaması

Sağlık Bakanlığı, İstanbul'da beş başkonsolosluğa gönderilen sarı toza maruz kalan 25 kişinin takibinin gözlem altında devam ettiğini duyurdu.

Konular: Türkiye
AFAD yetkilileri başkonsolosluk binalarında inceleme yaptı. [Fotoğraf: AA]

cuma günü istanbul'da kanada, belçika, almanya, abd ve fransa başkonsolosluklarına zarf içinde gönderilen sarı renkli toza maruz kalan konsolosluk çalışanlarının son durumları ile ilgili sağlık bakanlığı açıklama yaptı.

yazılı açıklamada, 25 kişinin bakırköy dr. sadi konuk eğitim ve araştırma hastanesi enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji kliniği'nde gözlem altındaki takiplerinin devam ettiği belirtildi. ayrıca şüpheli zarftan alınan 'sarı toz' numuneleri ile ilgili sonuçların, laboratuvar incelemesinin ardından, 27 ekim'de kamuoyu ile paylaşılmasının planlandığı ifade edildi.

sağlık bakanlığı'nın açıklaması şöyle:

"istanbul'da bazı başkonsolosluklara zarf içinde gönderilen şüpheli toz madde ile teması olan toplam 25 kişinin bakanlığımız bakırköy dr. sadi konuk eğitim ve araştırma hastanesi enfeksiyon ve klinik mikrobiyoloji kliniğinde, izole odalarda takipleri devam etmektedir. şüpheli toz maddeye maruz kaldığı bildirilen, 3'ü yabancı, 16'sı türk vatandaşı olmak üzere 19 kişi kanada başkonsolosluğu'ndan, 2'si alman, 2'si türk vatandaşı olmak üzere 4 kişi alman başkonsolosluğu'ndan, 2 türk vatandaşı belçika başkonsolosluğu'ndan olmak üzere toplamda 25 kişinin gözlem altında takipleri bakırköy dr. sadi konuk eğitim ve araştırma hastanesi enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji kliniği'nde devam etmektedir. şüpheli zarflardan alınan numuneler ankara'daki türkiye halk sağlığı kurumu mikrobiyoloji referans laboratuvarı'nda incelemeye alınacaktır. numune sonuçlarının 27 ekim 2014 pazartesi günü ilgili kurumlar ve kamuoyu ile paylaşılması planlanmaktadır."

başta şarbon olmak üzere öldürücü kimyasal ya da biyolojik maddeler benzer yöntemlerle daha önce kullanıldı.

abd’ye 11 eylül’de yapılan saldırılarla eşzamanlı olarak devlet kurumlarına şarbon içeren mektuplar gönderilmişti. avrupa ve uzakdoğu’da da bu yöntemle saldırılar gerçekleştirildi.

kaynak: dha ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;