Kafkasya

Bakü'de yıkıma tepki

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, 10 bin evin yıkılması kararına insan hakları örgütlerinden tepki geldi. Ev sahipleri yıkım sürecindeki hak ihlallerinden ve tazminatların azlığından şikayetçi.

Konular: Azerbaycan

insan hakları örgütleri bakü’de kentsel dönüşüm planı kapsamında 40 bin kişinin evinden taşınması istenen yeni kentsel dönüşüm planını eleştirdi.
hükümet yetkilileri kentteki yeşil alanları genişletmek ve altyapıyı güçlendirmek için kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu savunurken, yıkılacak 10 bin ev arasında deprem riskine karşı dayanıksız olanların da bulunduğunu söylüyor. ancak evlerinden çıkmaları istenen ev sahipleri aynı fikirde değil. 

al jazeera’ya konuşan konut sahibi günel nagiyeva, tüm ailesinin aynı evde büyüdüğünü anlatırken, “evin kendisi 30 metrekare, avlusu 10 metrekare, tuvalet ve banyo avluda. su, doğalgaz, elektrik var. ev tamir görmüş yani acınacak bir halde değil. doğrudur bu evler şehrin simasını bozuyor. tabii ki apartmanlar bu evlerden bin defa üstün, ama verilen tazminat ile ben şimdi değil yakın bir yerde, bakü'nün dış kasabalarında bile zor ev alırım" dedi. 

dairesinden çıkması istenen günel nagiyeva 3-4 sene önce metrekare başına 1500 manat yani 1550 euro tazminatın telaffuz edildiğini belirtirken, aradan geçen sürede evlerin kıymetlendiğini ancak hükümetin önerdiği tazminatın aynı kaldığından şikayetçi. 

'insanlar yıkımı mahkemeye taşısın'

nagiyeva, kubinka mahallesindeki evine henüz yıkım tebligatı gelmemiş olsa da mahallenin yıkılma kararı verilen ‘sovetski’ ile aynı kaderi paylaşacağını söylüyor.
bazı ev sahipleri ise haklarını mahkemede aramaya çalışıyor. nagiyeva’nın amcası bu yolu izleyerek diğer daire sahiplerinden daha fazla tazminat almış. ancak bu tür örneklere rağmen ev sahipleri mahkeme yolunu tercih etmiyor.

nagiyeva'ya göre bunun nedeni, devlet tarafından evden çıkarılmanın banka kredisi alabilmeyi kolaylaştırması. hükümet ev sahiplerine taşınmak için iki ay süre veriyor. resmi tebligatla bankaya gidildiğinde 2 ay içinde kredi alıp, aradaki farkı ödeyerek yeni eve taşınmak mümkün. nagiyeva resmi yazı olmadan bu sürecin aylarca sürdüğünü söylüyor. insan hakları örgütleriyse ev sahiplerini mahkemeye gitmeleri yönünde teşvik etmeye çalışıyor.  barış ve demokrasi enstitüsü’nün başkanı leyla yunus tazminatlara itiraz süreçlerini kolaylaştırmak için halk komiteleri kurduklarını söyledi. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;