Türkiye-ABD ilişkileri

Başbakan Yıldırım, Pence'le görüştü

Başbakan Binali Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüştü. Gündemde hem Gülen örgütü ve PKK/PYD ile mücadele hem de Fethullah Gülen'in iadesi vardı. ABD tarafından görüşmeyle ilgili yapılan açıklamada ayrıca, "Her iki lider İran’ın bölgede istikrarı baltalamasına izin vermeyecekleri konusunda mutabık kaldı" ifadesine yer verildi.

[Fotoğraf: AA]

başbakanlık basın merkezi'nden yapılan açıklamaya göre başbakan binali yıldırım, askeri ve güvenlik alanında önemli uluslararası forumlardan biri sayılan münih güvenlik konferansı sırasında abd başkan yardımcısı mike pence'le görüştü. görüşmede, iki ülke hükümetleri arasında son günlerde artan ikili temaslara da işaret edilerek, türkiye ve abd arasında ortaklık ilişkilerinin önemi konusundaki anlayış birliğinden duyulan memnuniyetin dile getirildiği, bu ilişkileri güçlendirme konusundaki kararlılığın bir kez daha vurgulandığı aktarıldı. yıldırım'la pence arasındaki görüşmede, abd'yle ikili ve nato çerçevesindeki askeri ve güvelik ilişkilerinin ele alındığı, terörle mücadelede fikir birliği ve ortak hareketin önemi üzerinde durulduğu belirtildi.

gülen örgütüyle mücadele ve gülen'in iadesi

görüşmede yıldırım'ın, gülen örgütüyle mücadele ve fethullah gülen'in iadesi konusunda yeni abd yönetimiyle her türlü iş birliğine hazır olunduğunun altını çizdiği, bu konudaki beklentilerin abd yönetimince karşılanmasının ilişkilerde yeni bir sayfa açacağından bahsettiği açıklandı.

başbakan yıldırım'ın, "gülen örgütünden bir farkı olmayan işid gibi radikal örgütlerle mücadelede de türkiye ve abd'nin birlikte hareket etmesi gerektiğine" işaret ettiği kaydedildi. görüşmede yıldırım'ın, suriye'deki istikrarsızlığa kalıcı bir çözüm bulunması ve bölgenin pkk/pyd dâhil her türlü terörden arındırılması konusunda "iki köklü müttefik olan abd ve türkiye'nin tam uyum içinde çalışmaları gerektiğini" vurguladığı ifade edildi.

'her konuyu ciddiyetle ele alıyoruz'

abd başkan yardımcısı pence'in, "yeni abd yönetiminin de türkiye ile ilişkilerde yani bir başlangıç yapmayı arzu ettiğini, terörle mücadeleden bölgesel işbirliğine her konuda türkiye ile yoğun olan diyaloğun daha da geliştirilerek sürdürülmesine hazır olduklarının altını çizdiği" belirtildi. abd başkan yardımcısı pence'in başbakan yıldırım'ın dile getirdiği her konuyu "ciddiyetle ele almakta olduklarını anlattığı" ifade edildi.

'trump, erdoğan'a selâm söyledi'

pence'in görüşme sırasında, abd başkanı donald trump'ın cumhurbaşkanı tayyip erdoğan'a selâmını ilettiği de belirtildi.

iran vurgusu

konuyla ilgili abd tarafından yapılan açıklamada ise bu konulardan farklı olarak iran vurgusu vardı. açıklamada, "her iki lider iran’ın bölgede istikrarı baltalamasına izin vermeyecekleri konusunda mutabık kalmışlardır" ifadesine yer verildi. ifadeler şöyle:

"başkan yardımcısı pence, başbakan binali yıldırım'la bir araya gelmiştir. başkan yardımcısı 17 şubat'ta güneydoğu'da meydana gelen vahşi ve duyarsız terör saldırısı dolayısıyla taziyelerini iletmiştir. başkan yardımcısı, abd’nin stratejik ortak ve nato müttefiki türkiye’ye bağlılığını bir kez daha teyit etmiştir. iki lider aynı zamanda bir dizi bölgesel konuyu ele almış ve terörizmin her türüyle mücadele etme konusunda paylaşılan kararlılığı vurgulamışlardır. başkan yardımcısı, türkiye’nin işid’e karşı kampanyada önemli katkılarına teşekkür etmiş ve terörizmle savaşta türkiye’nin verdiği can kaybı dolayısıyla taziyelerini iletmiştir. her iki lider de iran’ın bölgede istikrarı baltalamasına izin vermeyecekleri konusunda mutabık kalmışlardır. iki lider aynı zamanda işid’i yenilgiye uğratmaya dâir ortak çabalarını hızlandırma yollarını da ele almıştır."

ypg'ye destek sorunu

pkk’nın suriye’deki kolu pyd’nin silahlı kanadı olan ypg’ye verilen destek türkiye’nin tepkisine sebep oluyor. önceki abd başkanı barack obama yönetimiyle türkiye arasında işid'le mücadelede ypg'ye verilen destek sık sık karşılıklı sert açıklamalarla ilerledi.

abd bu desteği ekim 2015'ten itibaren yeni bir yapı oluşturarak devam ettirmeye başladı. bu tarihte sınırlı sayıda arap, süryani ve türkmen gücü de ypg’ye katarak suriye demokratik güçleri’ni (sdg) kurdu. sdg'nin omurgasını ve komutasını yine ypg oluşturuyor.

abd dışişleri bakanlığı’ndan marie harf, ekim 2014’te pyd’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, washington yönetimi eylül 2015’te pyd'nin silahlı kanadı ypg'yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti.

ancak donald trump yönetiminin ortadoğu'da nasıl bir politika izleyeceği henüz netleşmiş değil. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;