2014 Yerel seçim

BDP konvoyuna izin verilmedi

30 Mart yerel seçimleri sonrası tansiyonun yükseldiği Ceylanpınar’da sakin geçen iki günün ardından gerilim yine tırmandı. Yaklaşık 50 araç konvoyuyla ilçeye girmek isteyen BDP’lilere polis izin vermedi.

Konular: Türkiye, BDP
BDP'li Kışanak, konvoyun ilçeye girişine izin verilmesini istedi. [Al Jazeera]

şanlıurfa'nın suriye sınırındaki ilçesi ceylanpınar'da yerel seçimi akp'nin kazanmasının ardından bdp hile iddialarını gündeme getirmiş ve itirazda bulunmuştu. ilçede gerginlik günlerce sürmüştü. son iki gündür tansiyonun düştüğü ilçeyi pazar günü çevre il ve ilçelerden bdp'liler ziyaret etmek istedi.

30 mart'ta diyarbakır büyükşehir belediye başkanı seçilen, eski bdp eş genel başkanı gültan kışanak, mardin bdp milletvekili gülsel yıldırım, mardin ve diyarbakır’ın ilçelerinde seçilmiş bdp'li belediye başkanları ilçe girişinde polisin yoğun güvenlik önlemleriyle karşılaştı. yaklaşık 50 araçlık konvoyla ilçeye girmek isteyen bdp’lilere polis izin vermedi.

milletvekili yıldırım ve kışanak, bdp heyetine izin verilmesi için güvenlik güçleriyle görüşmeler yürüttü. yaklaşık iki saat süren tartışmanın ardından polis, sadece milletvekili ve belediye başkanlarının ilçeye girmelerine izin verdi. yaklaşık 300 kişilik bdp’li grup şehir girişinde bekletildi.

bdp'li milletvekili ve belediye başkanları partinin ilçe binasında 200 kişilik bir grup tarafından karşılandı. diyarbakır büyükşehir eşbaşkanı gülten kışanak burada yaptığı konuşmada, dünyanın her yerine vizesiz gittiğini ama kendi ülkesinde bu kadar engellemenin utanç verici bir durum olduğunu söyledi. seçimde hile iddialarını yeniden gündeme getiren kışanak hiçbir gücün halkın iradesinin önünde duramayacağını belirtti ve sağduyu mesajı verdi. kışanak, "bizim için eşit olan ve bu topraklarda yaşayan kürtler, araplar, afganlılar ve türkleri hiç kimse birbirine düşüremez" dedi. 

mardin bdp milletvekili  gülsel yıldırım ise yaptığı konuşmada, ceylanpınar’da yaşanannların 12 eylül darbesini anımsattığını, bütün köşelerin polis ablukasında olduğunu, bu tür uygulamaların hiç kimseye fayda getirmeyeceğini söyledi.

ceylanpınar'daki seçime ilişkin bdp'nin itirazları ilçe ve il seçim kurulları tarafından reddedilmişti. bdp ilçe yönetimi ysk'ya başvuracaklarını açıklamıştı. ilçede yaşanan gerilim nedeniyle 1 nisan - 1 mayıs arasında gösteri toplantı ve yürüyüş yasağı getirilmişti.

kaynak: al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;