Almanya

Berlin’de kamyon pazara girdi

Berlin’de Pazartesi akşamı Noel pazarına giren tırın 12 kişinin ölümüne, 48 kişinin de yaralanmasına yol açmasıyla ilgili tek şüpheli olarak gözaltına alınan Pakistanlı, delil yetersizliğinden serbest bırakıldı. IŞİD kendisine yakın haber ajansı Amaq'tan saldırıyı üstlendiğini duyurdu.

Konular: Almanya, Avrupa
[Fotoğraf: Reuters]

almanya’nın başkenti berlin’in turistik merkezlerinden kurfuerstendamm’daki noel pazarına giren tır 12 kişinin ölümüne, 48 kişinin yaralanmasına yol açtı. olayla ilgili bir pakistanlı gözaltına alındı. alman basını saldırganın daha önce iltica talebinde bulunmuş olan bu kişi olduğunu iddia etti. ne var ki daha sonra berlin polis şefi klaus kandt, yaptığı açıklamada şahsın tırı kullanan kişi olup olmadığının henüz belirsiz olduğunu söyledi. twitter hesabından polis teşkilâtınca yapılan açıklamada da şüphelinin saldırgan olduğu iddiasını reddettiği belirtildi. 

gözaltına alınan pakistanlı daha sonra delil yetersizliğinden serbest bırakıldı.

soruşturmayı yürüten federal başsavcılık tarafından yapılan açıklamada, berlin’deki noel pazarına yapılan saldırının ardından gözaltına alınan şüphelinin savcının talimatıyla serbest bırakıldığı belirtildi.

şimdiye kadar yapılan soruşturmada söz konusu kişi hakkında yeterli delil bulunamadığı belirtilen açıklamada, şüphelinin kapsamlı ifade verdiği ancak olaya katıldığını reddettiği kaydedildi.

olayın ardından tır sürücünün tanıklar tarafından eksiksiz takibinin gerçekleşmediğine işaret edilen açıklamada, şimdiye kadar şüphelinin tırın içinde bulunduğuna ilişkin bulgulara rastlanmadığı aktarıldı.

öte yandan işid, kendisine yakın haber ajansı amaq'tan saldırıyı üstlendiğini duyurdu.

"terör saldırısı ihtimalini göz önünde bulundurmamız gerekiyor"

başbakan angela merkel, "şu anki duruma göre terör saldırısı ihtimalini göz önünde bulundurmamız gerekiyor" dedi. başbakan, eylemin almanya'da koruma ve iltica talebinde bulunan bir kişi tarafından yapılmış olmasının doğrulanması durumunda bunun herkes için katlanamaz bir şey olacağını da bildiğini ifade etti.

merkel, başbakanlıkta yaptığı açıklamada, milyonlarca kişinin pazartesi günü berlin’deki breidscheidplatz meydanı’nda yaşananlar nedeniyle sarsıldığına ve üzüntülü olduğuna işaret ederek "bu çok zor bir gün." diye konuştu. olayda 12 kişinin hayatını kaybettiğini ve 40’ın üzerinde kişinin yaralandığını ifade eden merkel, eylemi "zalimce" ve "akıl almaz" olarak nitelendirdi.

merkel, bu saatlerde hayatını kaybedenleri, yaralıları, onların ailelerini ve yakınlarını düşündüğünü kaydetti.

henüz olayla ilgili kesin bir şeyin bilinmediğini söyleyen merkel, "ancak şu anki duruma göre terör saldırısı ihtimalini göz önünde bulundurmamız gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

"en sert şekilde cezalandırılacak"

ülkenin derin bir yas içinde birlikte olduğunu belirten merkel, "olay tüm ayrıntısıyla aydınlanacak. yasaların öngördüğü en sert şekilde cezalandırılacak." dedi.

merkel, ilgili bakanlar ve güvenlik birimlerinin başkanlarıyla olaya ilişkin şu ana kadarki bulguları ve olası sonuçları değerlendirmek amacıyla kısa bir süre sonra bir araya geleceğini bildirdi.

cumhurbaşkanı joachim gauck, içişleri bakanı thomas de maiziere ve berlin eyaleti başbakanı michael müller ile sürekli temasta olduğunu anlatan merkel, müller ve maiziere ile olay yerine gideceğini de söyledi.

merkel, almanya’da özgür, birlikte ve açık bir şekilde yaşamak için güç bulacaklarını kaydetti. almanya içişleri bakanı maiziere, bugün ülkedeki tüm resmi binalarda bayrakların yarıya indirilmesi talimatını verdi.

kaza mı, terör mü?

berlin polisi, olayın bir kaza mı, yoksa terör saldırısı mı olduğu konusunda soruşturmanın devam ettiğini bildirdi. 

berlin eyaleti içişleri bakanı andreas geisel, "olayın gelişimi kaza veya saldırı olabileceğini gösteriyor. bundan dolayı şimdilik değerlendirme yapmak istemiyorum" dedi.

olayın ardından bir şüphelinin gözaltına alındığı bilgisini veren geisel, bu kişinin tırın sürücüsü olup olmadığı konusuna ilişkin incelemenin de devam ettiğini aktardı.

olay sırasında, tarihi yıkık kilise yakınındaki noel pazarında bulunan görgü tanıkları ve bild gazetesi, kamyonu kullanan şoförün kaçtığını ifade etmişti.

şoföre refakat ettiği tahmin edilen bir kişi ise olay yerinde ölü bulundu.

tırın polonya plakalı olduğu tespit edildi.

soruşturmayı, terör saldırısı şüphesi nedeniyle federal başsavcılık üstlendi.

kaynak: aa ve reuters 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;