Sudan

Beşir ayrıldıktan sonra tutuklama kararı

Güney Afrika’da yerel mahkeme, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından aranan Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir hakkında tutuklama kararı çıkardı. Karar, Beşir ülkesine döndükten sonra alındı.

Konular: Sudan, Afrika
Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir. [Fotoğraf: AA]

güney afrika'da yerel mahkeme ‘ülke dışına çıkış yasağı’ koyduğu sudan devlet başkanı ömer beşir hakkında tutuklama kararı çıkardı. karar beşir'in güney afrika'dan ayrılmasından sonra alındı.

ttuklama kararı pretoria şehri yüksek mahkemesi, uluslararası ceza mahkemesi tarafından alındı. güney afrika hükümetinin davetiyle başkent johannesburg’a gelen beşir’in ülkeden çıkışına geçici olarak yasak koyanda bu mahkemeydi. mahkeme, ömer beşir’in ucm’nin isteğine uygun olarak tutuklanmamasının anayasanın ihlâli olduğuna karar verdi. ayrıca beşir’in ülkeden ayrılmasına izin veren yetkililerin yargı kararını ihlâl ettiğine hükmetti ve durumun “endişe yarattığını” açıkladı.

beşir güney afrika'dan ayrılmıştı

ömer beşir ise hakkında bulunan "çıkış yasağı"na rağmen gün içinde johannesburg kentinden ayrılarak sudan'ın başkenti hartum'a hareket etmişti. sudan başkanlık uçağıyla ülkeden ayrılan beşir, türkiye saati ile 18.30'da ülkesine inecek.

25. afrika birliği zirvesi’ne katılmak için johannesburg’a gelen beşir, merkezi hollanda’nın lahey kentinde bulunan uluslararası ceza mahkemesi (ucm) tarafından savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlemekle aranıyor.

nisan ayında yeniden sudan devlet başkanı seçilen beşir, hakkında ucm’nin 2009 ve 2010 tarihli iki tutuklama kararı var.

ucm,  afrika birliği zirvesi’ne katılacağı açıklanan beşir'in güney afrika'da tutuklanmasını talep etmişti.

hakkında verilen ‘ülke dışına çıkma’ yasağıyla ilgili konuşan beşir, afrikalı liderlerin vesayeti reddettiğini söylemiş, "uluslararası ceza mahkemesi bitmiştir. güney afrika zirvesi de onun cenaze ve defin törenidir" demişti.

kaynak: al jazeera, reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;