İran Nükleer Programı

Beyaz Saray'dan İran'a 'balistik füze' uyarısı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, Tahran yönetiminin balistik füze denemesinin hem bölgeye hem de ABD'ye tehdit teşkil ettiğini vurgulayarak, "Bugün itibariyle İran'ı resmen uyarıyoruz" dedi.

[Fotoğraf: Reuters]

iran'ın balistik füze denemesiyle ilgili beyaz saray'daki günlük basın toplantısında söz alan ulusal güvenlik danışmanı michael flynn, donald trump yönetiminin iran'ın son dönemdeki eylemlerinden "hoşnut olmadığını" söyledi.

tahran'ı hem balistik füze denemesi hem de yemen'de iran destekli şii husilerin bir suudi gemisine saldırısı sebebiyle suçlayan flynn, "bunlar, iran'ın ortadoğu'daki istikrarsızlaştırıcı eylemlerini uluslararası kamuoyuna açıkça gösteriyor" ifadelerini kullandı.

birkaç gün önce iran'ın gerçekleştirdiği balistik füze denemesinin birleşmiş milletler güvenlik konseyi'nin (bmgk), 2231 sayılı kararına da ters düştüğünü belirten flynn, iran destekli husilerin eylemlerinin abd'nin bölgedeki müttefiklerini doğrudan tehdit ettiğini savundu.

flynn, "obama yönetimi tahran'ın kötü niyetli adımlarına gereken cevabı vermekte başarısız olmuştur. trump yönetimi ise, iran'ın, ortadoğu'daki güvenlik, refah ve istikrarı tehlikeye atan, aynı zamanda amerikalıların hayatlarını riske atan bu eylemlerini kınıyor" ifadelerini kullandı.

iran'la nükleer anlaşmanın abd başkanı donald trump tarafından birçok kez eleştirildiğini dile getiren flynn, sözlerinin sonunda, "bugün itibariyle iran'ı resmen uyarıyoruz" dedi.

bmgk'nın 20 temmuz 2015'te kabul edilen 2231 sayılı kararında iran'a, nükleer başlık taşıyabilecek balistik füze konusunda hiçbir faaliyette bulunmaması ve füze denemesi yapmaması yönünde yasak getirilmişti. tahran yönetimi ise, söz konusu füzelerin nükleer başlık taşıma kapasitesi olmadığını öne sürüyor. iran'ın elindeki orta ölçekli balistik füzelerinin menzilinin 3 bin kilometreyi bulduğu iddia ediliyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;