Venezuela

Biden Venezuela’yı görüşüyor

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Venezuela'daki sorunun aşılması için Şili'de Latin Amerikalı liderlerle görüşüyor. Üçüncü bir ülkenin ülkedeki sorunun aşılması için arabuluculuk etmesi gündemde.

Konular: Latin Amerika, ABD
Venezuela'da bir aydır süren gösterilerde en az 20 kişi hayatını kaybetti. [AFP]

şili'de latin amerika ülkeleri liderleriyle bir araya gelen abd başkan yardımcısı joe biden, son bir aydan beri yönetim karşıtı gösterilere sahne olan venezuela’daki durumu çözüme kavuşturmak amacıyla görüşmeler yapıyor.

amerikan yönetiminden üst düzey bir yetkili, biden’ın, şili cumhurbaşkanı michelle bachelet’in göreve başlama törenine katılmak amacıyla bulunduğu şili’deki görüşmelerde, venezuela’daki “zor duruma" çözüm bulunmasını sağlamak için, adı verilmeyen üçüncü bir ülkenin arabulucuğu da dahil olmak üzere çeşitli konuların gündeme geldiğini söyledi. 

yetkiliye göre, biden görüşmelerde, demokrasinin sadece seçimlerden ibaret olmadığını, insan hakları ve gösteri hakkına da saygı gösterilmesi zorunluluğunun bulunduğunu vurguladı. biden, latin amerika ülkeleri liderlerine ayrıca bu hafta içinde şili’deki el mercurio gazetesinde yayımlanan sözlerinin arkasında durduğunu söyledi. 

gazetede yer alan demecinde biden, venezuela hükümetinin, ‘hiçbir resmi yetkileri olmadığı halde suçla mücadele ettiğini iddia eden silahlı örgütleri’ barışçıl göstericilere karşı kullandığını ima etmişti. biden ayrıca venezuela hükümetini, abd’nin gösterilerle ilgisi bulunduğu yönünde ‘haksız ve saçma komplo teorileri uydurmakla’ suçlamıştı.

venezuela devlet başkanı nicolas maduro, biden’in gazetede yer alan sözlerini, “15 yıl içinde yapılmış 18 seçimde halkın desteğini almış sağlam bir demokrasiyi” yıkmaya çalışan, muhaliflere arka çıkan bir ülke olmakla itham ettiği abd’den gelen “saldırganlık” olarak nitelemişti.

biden’ın gazetede yer alan sözlerinin ardından maduro, şili'ye gitme planlarını iptal ederek törende venezuela’yı temsil etme görevini dışişleri bakanı elias jaura'ya vermişti.

arjantin dışişleri bakanı hector timmerman, güney amerika devletleri birliği’ne (unasur) üye ülkelerin dışişleri bakanları olarak bugün şili’de bir araya gelerek, jaura’nın bu konudaki görüşlerini dinleyeceklerini belirtti. timmerman, venezuela hükümetini, bu ülkenin ‘darbe planlayıcıları’ olarak  nitelediği güçlere karşı desteklemek için harekete geçme konusunu görüşeceklerini söyledi.

‘en az 20 kişi öldü’

venezuela’da bir ayı aşkın süredir yönetim karşıtı gösterilerde maduro yandaşı ve karşıtı en az 20 kişi hayatını kaybetti.

son olarak, 6 mart perşembe akşamı yaşanan olaylarda iki kişi ölmüştü.  

'abd'nin yarattığı savaş'

venezuela'da siyasi kargaşa, 14 yıl boyunca baskıcı bir yönetim izleyen hugo chavez'in son döneminde başlamıştı. 5 mart 2013'te kanserden ölen chavez'in yerine 15 nisan 2013'te yardımcısı nicolas maduro seçildi. ancak maduro, uyguladığı politikalar, yüksek enflasyon ve artan şiddet olayları nedeniyle eleştirilerin hedefinde. 

venezuala'da geçen yıl enflasyon yüzde 56'ya yükselmişti. devlet başkanı maduro, abd yönetimi öncülüğünde ülkesine karşı ekonomik savaşın olduğunu öne sürmüştü.

kaynak: aa ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;