Suriye'de iç savaş

Binlerce sivil Türkiye'ye kaçıyor

Suriye'de rejim güçleri ve Rusya'nın hava saldırıları nedeniyle siviller yaşadıkları bölgeleri terk ediyor. Ekvador'da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Halep'e yönelik saldırılar neticesinde binlerce sivil Türkiye'ye doğru harekete geçti" dedi.

ekvador'da konuşan cumhurbaşkanı tayyip erdoğan, askıya alınan cenevre görüşmeleri hatırlatarak suriye'den yeni sığınmacı akınına dikkat çekti. erdoğan şunları söyledi:

"bildiğiniz gibi cenevre görüşmeleri dün (çarşamba) 25 şubat'a ertelendi. bu görüşmeler devam ederken, suriye halkına yönelik hava bombardımanları ve saldırılar da devam ediyordu. son olarak halep'e yönelik saldırılar neticesinde binlerce sivil türkiye'ye doğru harekete geçti. avrupalı dostlarımız bizden mülteci akınını durdurmamızı istiyor. suriye'de bunlar yaşanırken, soruyorum ben; bu akım nasıl durdurulacak?"

"rusya, rejim, ağır bombardımanlar altında bu insanları tutarken, bu insanların oradan kaçmaktan başka bir çözümü olabilir mi? bu insanlar nereye gidecekler? müzakerelerin netice vermesi için bu saldırıların derhal durdurulması gerekmiyor mu? bu saldırıları durduramayan dünya, bizden mülteci akınını durdurmamızı istiyor. mantıkla bağdaşmayan, hiçbir stratejide olmayan böyle bir anlayış olabilir mi? önce bunu çözmemiz gerekiyor. şu anda cenevre anlaşması durdu. şimdi soruyorum; cenevre'den ümidi olan var mı? tabii ki muhalefet böyle bir yaklaşıma, böyle bir anlayışa olumlu yaklaşmayacaktır. burada oynanan oyuna, kurulan tuzağa da muhalefet gelmeyecektir."

suriye'deki siviller kaçıyor

özgür suriye ordusu (öso) ile beşşar esed rejimine bağlı askerler ve onlara destek veren rusya, iran ve hizbullah mensupları arasındaki çatışmalar halep ve çevresinde yoğunlaşmış durumda.

halep ve çevresindeki köylerden kaçan suriyeli siviller, öso'nun kontrolündeki esselame, şemmarin, siccu ve iğde kamplarına yerleştirilirken, birçok sivil de türkiye sınırına doğru yürüdü.

kilis'teki öncüpınar sınır kapısı'nda meydana gelen yoğunluk nedeniyle güvenlik önlemleri artırılırken, kentte görev yapan sağlık ekipleri de sınır bölgesine sevk edildi.

"5 bin 642 kişi alındı"

başbakanlık kaynaklarına göre, hatay yayladağı'nın karşısında sınırın diğer tarafındaki türkmenlerin olduğu bölgeyi rusya havadan bombalarken karadan da esed rejimi ve rejime destek veren güçler saldırdı.

türkiye'nin bu çerçevede son bir haftadır aralarında arapların da olduğu türkmenleri kabul ettiğini belirten kaynaklar, ülkeye 29 ocak'ta 731, 30 ocak'ta 911, 31 ocak'ta bin 407, 1 şubat'ta bin 337 ve 2 şubat'ta ise bin 256 kişinin alındığını bildirdi.

yamadi'de kimsenin kalmadığına dikkat çeken kaynaklar, yayladağı yakınında affin ve azzaz bölgelerinde de saldırılar nedeniyle hareketlenmeler yaşandığını kaydetti.

"70 bin sığınmacı daha yolda"

başbakan ahmet davutoğlu, londra'da yapılan suriye donörler konferansı'nda yaptığı basın açıklamasında, geçtiğimiz bir hafta içinde kuzey lazkiye'de yamadi kampı'ndaki 10 bin kişinin türkiye'ye kaçmak durumda kaldığını ve türkiye'nin bu kişileri kabul ettiğini söylemişti.

davutoğlu ayrıca bu sabah toplantıya katılmak için türkiye'den ayrılırken kendisine bir rapor geldiğini ifade ederek, "halep'teki hava saldırılarından dolayı, 10 bin yeni sığınmacı türkiye sınırının önünde beklemektedir. halep'in kuzeyindeki kamplarda bulunan 60-70 bin kişi türkiye'ye doğru hareket ediyor" demişti.

başbakan konferansın kapanışındaki konuşmasında ise, "türkiye-halep arasındaki insani koridor, rus savaş uçaklarının da desteğiyle yabancı savaşçıların ve rejim güçlerinin işgâli altında. türkiye’den halep’e koridor yok olursa, bm insani felakete hazır olmalı" demişti. "halep'te yapmak istedikleri, madaya'da daha önce yaptıkları; abluka ve açlığa mahkûm etmek" diye konuşmuştu.

rus savaş uçaklarının halep'in kuzeyinde muhaliflerin denetimindeki bölgelere yönelik 4 gündür yoğun şekilde sürdürdüğü hava saldırılarında, muhaliflere göre 2 bin aile yerinden oldu. halep'teki son saldırılarda en az 37 kişi hayatını kaybetti.

rusya savunma bakanlığı, 30 eylül'de suriye topraklarındaki işid hedeflerine yönelik hava operasyonları başlattığını duyurmuştu ancak rus uçakları daha çok humus, hama, idlib ve halep'te ılımlı muhaliflere ait karargâh ve eğitim kamplarıyla sivil yerleşim yerlerini hedef alıyor.

son olarak kuzey halep kırsalında rusya’nın hava desteğiyle ilerleyen suriye rejim güçleri, çarşamba akşamı kritik nubbul ve zehra köyleri etrafındaki muhaliflerin kuşatmasını kırmıştı. rejim muhaliflerin elindeki marastul han bölgesini de alırsa halep’in kent merkezi, halep kuzey kırsalından kopmuş olacak. bunun bölgeden yeni bir göç dalgasını tetikleyebileceği belirtiliyor.

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;