Diğer Sporlar

Bir başka şampiyon

Geçtiğimiz hafta Rus rakibi Sergey Karjakin'i yenerek üst üste üçüncü kez Dünya Satranç Şampiyonu olan Magnus Carlsen, eski satranç şampiyonlarına göre bambaşka bir portre çiziyor.

Konular: Spor
Magnus Carlsen uzun zamandır dünyanın 1 numarası [Getty]

magnus carlsen, üçüncü dünya şampiyonluğuna doğum gününde ulaştı. o, 26 yaşında bir norveçli. lâkabı da satrancın mozart'ı. bu lâkap ona yeni verilmedi. dünya sıralamasında zirveye ilk kez 6 yıl önce çıkan carlsen, çocukken de bir dahi olarak değerlendiriliyordu. 8 yaşındayken satranç dünyasında herkesin dikkatini çekmişti. 

temmuz 2011'den beri aralıksız dünyanın 1 numarasında kalan norveçli, ünü satrancın dışına taşmış bir sporcu. eski şampiyonlara göre çok farklı. 

socrates dergisi'nden özgür akman'a göre kısa süre onun akıl hocalığını yapan garry kasparov, satrancın popüler kültürde bir yer edinmekte zorlandığını belirtmiş ve carlsen için 'satrancın son umudu' demişti:

satranç daha önce büyük iki karakter ve şampiyon gördü: garry kasparov ve bobby fischer. akman, onlar için "1972 yılında bobby fischer, boris spassky'nin ve o dönem satrancı domine eden sovyet makinesinin ayarlarını bozarak satrancı popülerleştirmişti. yıldız olmayı kendi tercih etmemişti. garry kasparov ise satrancın michael jordan'ıydı. hem içindeki sönmeyen kazanma ateşi hem de zirveye giden yolun benzerliğiyle. kasparov, altın çağlarında ibm ve intel gibi sponsorları dünya şampiyonluğu maçlarına çekti ve insan-bilgisayar maçlarının yanında, kurduğu vakıflarla da bir marka oldu. ne var ki kasparov, kazanmaya ve kazandığını pazarlamaya odaklı soğuk bir makineydi" yorumunu yapıyor. 

carlsen, satrança 5 yaşında başladı
Carlsen, satrança 5 yaşında başladı


satranç dünyasına renk katan carlsen'i bir moda çekiminde veya defilesinde görmek mümkün. moda dünyasının önemli markalarından g-star raw onun sponsorlarından biri. defilelerde genelde yanında liv tyler, mena suvari, natasha bedingfield gibi isimler oluyor. fotoğraflarına baktığımız zaman birçok önemli devlet adamıyla tanıştığını görüyoruz. real madrid taraftarı olduğu için bir maçın başlama vuruşunu yapması, cosmopolitan dergisi tarafından 2013'te yılın en seksi erkeği seçilip time'ın onu dünyada en etkin 100 insan göstermesi 25 yıllık hayatına sığdırdığı en dikkat çeken anlardan. 

onu "ne kasparov kadar ulaşılmaz ne de fischer kadar gizemli" olarak değerlendiren akman'a göre magnus carlsen, kendine has imajı ile satrancı popülerleştirmeye, kazanmaya ve satrancın son umudu olmayı sürdürüyor.ve görünen o ki bu misyonuna, uzun bir süre daha devam edecek.

kaynak: socrates ve al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;