Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

Bir yanda IŞİD, diğer yanda açlık

IŞİD ilerleyişinden kaçan 50 bin Iraklı Ezidi Sincar Dağı'na sığındı. Bir yanda IŞİD, diğer yanda açlık tehdidi var, acilen yardım bekliyorlar.

Konular: Irak, IŞİD, Ortadoğu

halef kasım, bölgenin en eski dinlerinden olan ezidilik dinine mensup. işid’den kaçarak musul’a 50 kilometre mesafede sincar dağı’nda sığınan 50 bin ezidi’den biri.

ezidiler bir yandan işid, diğer yandan açlık tehdidiyle karşı karşıyalar. irak’ın batısındaki ninova eyaletinin sincar bölgesinde çoğunlukla ezidiler yaşıyor.

pazar günü yaşanan çatışmaların ardından işid'e bağlı silahlı gruplar bölgeyi ele geçirince, ezidiler evlerini terk ederek bölgeden kaçtı.

kasım, cep telefonuna gelen bir mesajı al jazeera muhabirine gösteriyor:

“nereye kaçıyorsunuz? yemin ederim ki sizi doğrayacağız… sizi bulmaya geliyoruz; domuzlar, allah düşmanları. dün size gelin de tövbe edin demedik mi?”

suriye sınırındaki bari köyünde yaşayan kasım, yakındaki sincar kasabasında polis olarak çalışıyordu. işid üyeleri 3 ağustos pazar günü bölgeyi ele geçirince, kendisi gibi ezidiler hemen bölgeyi terk etti.

“sınırın her iki tarafında da, irak’ta ve suriye’de de tanınıyoruz” diyen kasım, “amcam ve ben arkamızda üç bin ton buğday ve arpa bıraktık” diyor.

peşmergeler çatışıyor

peşmerge güçleri irak’ın kuzeyinde, kürdistan bölgesel yönetimi'nin başkenti erbil’in yaklaşık 40 kilometre güneybatısında işid ile çatışıyor.

irak peşmerge bakanlığı genel sekreteri cabbar yaver, "taktiğimizi savunmadan saldırıya çevirdik. şimdi işid ile mahmur'da çatışıyoruz" dedi.

cabbar yaver hafta sonunda kuzeye doğru harekete geçen işid üyelerine karşı bağdat yönetimiyle askeri işbirliğinin de yeniden kurulduğunu söyledi.

yaver, irak ezidilerinden yaklaşık 50 bin kişinin işid saldırısından kaçarak sincar dağı’na sığındığını, pek çoğunun açlıktan öldüğünü ve 24 saat içinde kurtarılmazlarsa geri kalanların da açlıktan öleceklerini söyledi. 

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;