Suriye'de iç savaş

BM askerleri muhaliflerle çatıştı

Filipinler Savunma Bakanı, Golan Tepeleri'nin bulunduğu bölgede bir grup Filipinli BM askeriyle Suriyeli muhalifler arasında çatışma çıktığını söyledi. Ordu Sözcüsü'ne göre ise askerlerin tümü güvende.

Konular: Suriye, Ortadoğu
Avusturya, Japonya ve Hırvatistan, Suriye’deki çatışmaların yoğunlaşması üzerine bölgeye gönderdikleri askerleri geri çekmişti. [Fotoğraf: AP]

filipinler savunma bakanı voltaire gazmin'in reuters haber ajansına telefonla verdiği bilgiye göre, filipinler askerlerinden oluşan bir undof birliği yerel saatle sabah 6'da bulundukları bölgeyi kuşatan silahlı grupların saldırısına uğradı.

gazmin'e göre, saldırıya uğrayan kampta filipinli 40 bm askeri bulunuyordu.

ordu sözcüsü ramon zagala ise afp haber ajansına filipinli bm askerlerinin tümünün güvende olduğunu söyledi. zagala gelişmeleri takip ettiklerini söylerken detay vermekten kaçındı.

saldırıya uğrayan kamptan 4 kilometre uzaklıkta bulunan kamptaki filipinli 35 bm askeri ise çatışmada yer almadı. 

bm’nin cuma günkü açıklamasına göre, 72 filipinler askerinden oluşan bir undof birliği bölgedeki suriyeli muhalifler tarafından kuşatıldığını, ancak askerlerin sağlık durumlarının iyi olduğunu açıklamıştı.

el kaide’nin suriye kolu nusra cephesi, golan tepeleri'ndeki birleşmiş milletler (bm) askerlerini güvenliklerini sağlamak için alıkoyduklarını açıklamıştı.

suriye ordusu ile savaşan muhalifler, 28 ağustos perşembe sabahı alıkoydukları bm ateşkes gözlem misyonu'nda (undof) görev yapan 44 fijili askerin güvende olduğunu bm’ye bildirmişti.

undof, resmen savaş halinde olan israil ve suriye arasındaki kuvvetlerin çekilme anlaşması'nı izlemek üzere bölgede bulunuyor. misyonda 31 temmuz 2014 itibarıyla fiji, irlanda, hindistan, nepal, hollanda ve filipinlerden bin 223 barış gücü görevlisi bulunuyor. avusturya, japonya ve hırvatistan, suriye’deki çatışmaların yoğunlaşması üzerine undof’a gönderdikleri askerleri geri çekmişti.

israil, 1967'de altı gün savaşları sırasında golan tepeleri'ni işgal etmiş, 1973'te israil ve suriye arasında yaşanan yom kippur savaşı sonrası suriye, bu tepelerin yüzde 5'ini geri almıştı. undof, 1974'te iki ülke arasında tampon bölge oluşturmuştu.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;