Göç

BM mülteciler için endişeli

Almanya'nın ardından Avusturya, Polonya ve Slovakya da sınır kontrollerini artıracaklarını açıkladı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, savaştan ve zulümden kaçan insanların önlerine engel konulmaması gereğini vurguladı.

avrupa ülkelerinin birer birer sınır kontrollerini artıracaklarını açıklaması üzerine, birleşmiş milletler'den (bm) açıklama geldi. bm mülteciler yüksek komiserliği, macaristan’ın sırbistan sınırına çit çekmesinin mültecilerinin hakkını engelleyebileceğini belirtti. komiserlik sözcüsü erno simon, “her ülkenin sınırlarını gerekli bulduğu yollarla korumasının bir hak olduğunu tanıyoruz” dedi. ancak savaştan ve zulümden kaçan insanların önüne engel konulmamasının da çok önemli olduğunu vurguladı.

avusturya'dan 2200 asker

almanya'nın sınır kontrollerini artırması üzerine avusturya, macaristan'dan gelen sığınmacıların geçişini önlemek için sınıra asker göndereceğini duyurdu. avusturya başbakanı werner faymann gazetecilere yaptığı açıklamada, sınırda polise destek sağlanması için 2200 askerin görevlendirileceğini söyledi. faymann, "polis ve avusturya içişleri bakanlığı'nın yardıma ihtiyacı var. onların avusturya ordusunun yardımına ihtiyacı var" dedi.

yaklaşık 7500 sığınmacının viyana'ya gelmek için macaristan sınırındaki nickelsdorf kasabasında bekletildiği belirtiliyor. yerel yöneticiler bu kadar sığınmacıyı ağırlayamayacaklarını ifade ederek, federal hükümetten çözüm bulmasını istiyor. yaklaşık 16 bin sığınmacının son üç günde avusturya'ya girdiği kaydediliyor.

macaristan'dan gelen sığınmacılar avusturya üzerinden almanya'ya geçmek istiyor. avusturya geçen günlerde artan sığınmacı akınını engellemek üzere macaristan'a tren seferlerini durdurmuş, daha sonra macaristan'dan gelen a4 otoyolunu geçici olarak trafiğe kapatmıştı.

polonya ve slovakya da kontrole hazır

almanya’dan sonra polonya da sınır kontrollerine hazır olduğunu açıkladı. polonya başbakanı ewa kopacz, “en kısa zamanda sınır güvenliğine yönelik herhangi bir tehdide karşı diğer avrupa birliği ülkeleri ile kontrollere başlayacağız” dedi. polonya başbakanı ayrıca, “gücümüzün yettiği kadar sığınmacı alacağız, ne bir eksik ne bir fazla” diye konuştu.

slovakya içişleri bakanlığı da ülkenin macaristan ve avusturya sınırında 200 kişiyi daha görevlendirdiklerini açıkladı. 

kota sistemi tartışması

almanya, fransa ve avusturya sığınmacıların üye ülkelere adil bir şekilde dağılımını öngören zorunlu kota sisteminde ısrar ederken; macaristan, slovakya, çek cumhuriyeti ve polonya gibi ülkeler zorunlu kota sistemini reddediyor.

almanya içişleri bakanı thomas de maiziere de ülkesinin yeniden sınır kontrollerine başladığını açıklamıştı.

kaynak: al jazeera, ap, aa, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;