Yemen

BM Yemen Temsilcisi istifa etti

Yemen'de Şii Husilerin başkent Sana'yı ele geçirmesinin ardından siyasi kaos devam ederken BM'nin Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer, dört yıldır sürdürdüğü görevinden istifa etti.

Konular: Yemen, Ortadoğu
Yemen'in güney kentlerinde Husiler ile Cumhurbaşkanı Hadi yanlıları arasındaki çatışmalar sürüyor. [Fotoğraf: Al Jazeera]

birleşmiş milletler yemen özel temsilcisi cemal bin ömer açıklamayı sosyal paylaşım sitesi facebook üzerinden yaptı. 

bm genel sekreter sözcüsü estefan dogrec, ömer'in başka bir göreve geçmek istediğini kaydederek, yeni temsilcinin süreç içinde belirleneceğini belirtti. 

bm'nin yemen'de siyasi geçiş sürecine geri dönüşü sağlayacak barış sürecini yeniden başlatmak için tüm çabayı göstereceği belirten dogrec, ömer’e bugüne kadar yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etti.

estefan dogrec, ban ki-moon’un yemen’de bin ömer’in ortaya koyduğu çabaları takdir ettiğini de sözlerine ekledi.

bm’deki batılı diplomatik kaynaklar son dönemde bazı arap ülkelerinin husilere aşırı müsamahalı davrandığı gerekçesiyle faslı diplomat cemal bin ömer’e kızgın olduğunu belirtti.

bm güvenlik konseyi de önceki gün aldığı kararla husilerden ele geçirdiği bölgeleri ve şiddet eylemlerini bırakmaları isteyerek, husi liderleri ile eski cumhurbaşkanı ali abdullah salih ve oğluna ambargo kararı almıştı.

kaynaklar, bm genel sekreteri’nin, ömer’in yerine moritanyalı diplomat ismail vild şeyh ahmed’i getirmeyi düşündüğünü belirtti.

çatşmalar sürüyor

yemen'in güneyindeki dali kentinde cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi yanlısı halk direniş komiteleri, husi ensarullah hareketi'ne ait mevzilere saldırdı.

görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, halk komiteleri, ülkenin güneyindeki dali kentinin sevda ve şuayb bölgelerinde husi militanlara ait noktalara silahlı saldırı gerçekleştirdi.

‘iran milislerden desteğini çekmelidir’

suudi arabistan liderliğindeki kararlılık fırtınası operasyonu’nun sözcüsü ahmed asiri, "husi milisler kötü durumda. askeri tugaylarından büyük kısmı verilen mesajı aldı ve ayrılarak meşruiyeti desteklemeye başladı" dedi.

iran dışişleri bakanı cevad zarif'in siyasi çözüm önerisine de değinen asiri, "iranlı bakan siyasi seçenekle ilgili hangi kapı çalınır biliyor. eğer burada siyasi bir girişim varsa muhatap bulacaktır. askeri olarak ise iranlıların husi militanların silahlanmasında rolü olduğunu biliyoruz. halihazırda sahadaki rolleri de malum. kimse bu milis grupları kurduklarını, desteklediklerini ve silahlandırdıklarını inkâr edemez. onlardan yapılması istenen bir şey varsa, o da bu milislerden desteklerini çekmeleridir" ifadelerini kullandı.

salih'ten güvenli çıkış talebi

asiri, devrik lider ali abdullah salih'in yemen'den güvenli çıkış talebine ilişkin soru üzerine, koalisyonun probleme kişiler bazında değil, bir bütün olarak yaklaştığını, devrik lider ya da milisler tarafından desteklenen komutanların hepsinin aynı konumda olduğunu ve aynı sonun kendilerini beklediğini söyledi.

al jazeera’ye bilgi veren yemenli kaynaklar, eski cumhurbaşkanı ali abdullah salih’in, partisinin lider kadrosundan bazı kişiler aracılığıyla körfez ülkelerinin yöneticilerine mektuplar göndererek, kendisi ve ailesi için güvenli çıkış sağlamalarını talep ettiğini söyledi. salih mektubunda körfez ülkelerine ve kararlılık fırtınası operasyonu’na destek vermeye hazır olduğunu da dile gtirdi. ancak bu talep suudi arabistan tarafından reddedildi.

‘yemen çirkin bir komployla karşı karşıya’

husi ensarullah hareketi'ne bağlı yüksek devrim komitesi başkanı muhammed ali husi ise, suudi arabistan öncülüğündeki operasyonun, yemen halkını ve topraklarını hedef aldığını söyledi.

husilerin kontrolündeki yemen resmi haber ajansı saba'nın haberine göre, yüksek devrim komitesi toplantısında yaptığı konuşmada husi, ‘yemen halkına diz çöktürmek ve dış güçlerin vesayeti altına girmesini sağlamak için ülkeyi hedef alan barbarca saldırı karşısında herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekir’ ifadelerini kullandı.  

yemen'in çirkin bir komployla karşı karşıya olduğunu söyleyen husi, suudi arabistan öncülüğündeki operasyonu ‘gerekçesiz ve vahşi bir saldırı’ olarak nitelendirdi.

26 mart'ta başlamıştı

siyasi krizin yaşandığı yemen'de husilerin başkent sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi, aden'i 'geçici merkez' ilan etmiş ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarda bulunmuştu.

bu gelişmelerden sonra husilerin aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine hadi yönetimi, arap birliği ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çağrısında bulunmuştu. suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon 26 mart'ta husilere yönelik hava harekâtı başlatmıştı.

operasyona suudi arabistan, bahreyn, katar, kuveyt ve birleşik arap emirlikleri'nden oluşan körfez ülkelerinin yanı sıra fas, sudan, ürdün ve mısır da katılıyor.

kaynak: al jazeera, aa, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;