Yemen

BM: Yemen'de 200’den fazla insan öldü

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, Yemen’de ordu birlikleri ile Husi militanları arasında çıkan çatışmalarda 200'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Konular: Ortadoğu, Yemen
Yemen'de isyancı Husilerle ordu birlikleri arasında imzalanan ateşkesler kısa sürede bozuluyor. [Fotoğraf-AP]

bm yemen insani işler koordinatörü johannes van der klaauw, yazılı açıklamasında, amran kentindeki şiddet olaylarından ötürü derin endişe duyduklarını kaydetti.

çıkan çatışmalarda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 200 kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden johannes van der klaauw, barışçıl yollardan sorunun çözümü ve ateşkes sağlanması çağrısında bulundu. klaauw, insani yardımların girişine izin verilmesi gerektiğini bildirdi.

johannes van der klaauw şunları belirtti:

"altyapının önemli oranda zarar gördüğü bölgede, hastaneler ve okulların hedef alınması büyük üzüntü verdi. çatışma bölgelerinde binlerce kişi kuşatma altında kaldı. insanların çatışma bölgesinden kaçma şansı yok. insani yardımların hareketine kısıtlama getirildiği bölgede bir an önce yardım kurumlarının girişine izin verilmelidir."

yemen'de yönetim karşıtı husi gruplar, amran kentinde askeri noktaları ele geçirmek amacıyla zaman zaman silahlı saldırılar düzenliyor. iki taraf arasında sık sık ateşkes anlaşması imzalansa da, bu anlaşmalar kısa sürede bozuluyor.

şiddetin önüne geçilemiyor

yemen’de devlet başkanı ali abdullah salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

güneyde ayrılıkçı güney hareketi, yemen güvenlik güçleriyle çatışıyor. kuzeyde ise şii husiler ile sünni aşiretler ve ordu arasında sık sık çatışma yaşanıyor.

el kaide ise, güçlü olduğu birçok bölgede üslerini yemen ordusuna kaptırıyor ancak buna karşın petrol ve doğalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor.

hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor, bu nedenle de ülkede sıkça doğalgaz ve petrol arzında ciddi sorunlar yaşanıyor.

yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı 10 milyona yaklaşmış durumda.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;