Afrika

BM'den Sudan'a kınama

Genel Sekreter Ban Ki-moon, Güney Sudan'a hava saldırıları düzenleyen ülkeyi, savaşın sorunları çözmeyeceği yolunda uyardı.

Haberin Öne Çıkanları

'Pazar yerine saldırdı'

'İki çocuk öldü'

Salva Kiir Pekin'de

Sudan’da 1983-2005 yılları arasında yaşanan iç savaşta yaklaşık 2 milyon kişi hayatını kaybetmişti. [Reuters]

sudan'ın, petrol bölgesi hiclic'den çekilen güney sudan'da bazı hedefleri bombalamasına tepkiler sürüyor. bm genel sekreteri ban ki-moon hava saldırılarını kınayarak, hartum yönetiminden şiddete son vermesini istedi.   

ban’ın ofisinden yapılan açıklamada, sudan ve güney sudan arasındaki sorunların savaşarak çözülemeyecek nitelikte olduğu belirtildi. 

güney sudan yetkilileri daha önce sudan ordusunun birlik eyaleti’ne hava saldırıları düzenlendiğini söylemişti. yetkililer, saldırılarda bir köprünün ve pazar yerinin hedef alındığını belirtmişti. birlik eyaleti valisi taban deng, bombaların bir köprüye ve pazar yerine isabet ettiğini, iki çocuğun hayatını kaybettiğini açıklamıştı. 

hartum yönetimi ise bu yöndeki haberleri yalanlamıştı.

sudan ordu komutanlarından general kemal abdul maarufi, hiclic’deki çatışmalar sırasında 1200 güney sudan askerini öldürdüklerini öne sürdü ancak açıklama da güney sudanlı yetkililerce yalanlandı. 

güney sudan ordusu 19 askerin hayatını kaybettiğini, 240 sudan askerinin ise çatışmalarda öldüğünü öne sürüyor.

sudan-güney sudan sınırındaki çatışmalar, yaklaşık iki haftadır kesintisiz sürüyor. güney sudan askerleri, 10 nisan'da sudan'ın kontrolündeki hiclic kentini ele geçirmiş, sudan yönetimi de güney sudan'ı ‘düşman’ ilan etmişti.

hartum yönetimi daha önce sudan ordusunun güney sudan askerlerini hiclic'den geri püskürttüğünü açıklamış, güney sudan devlet başkanı salva kiir ise askerlerinin çekileceğini daha önce açıkladığını belirtmişti. 

resmi bir ziyaret için çin’in başkenti pekin’de bulunan kiir, çin devlet başkanı hu jintao ile bir araya gelecek. iki liderin sudan-güney sudan krizini ele alması bekleniyor. 

'masaya oturmayacağız'

öte yandan sudan devlet başkanı ömer el beşir, hiclic’de kontrolü ele geçirdiklerini açıklamasının ardından, güney sudan ile müzakere masasına oturmayacaklarını söyledi.

iki ülke arasında bulunan tartışmaların kaynağı olan bölgede bir petrol üretim sahasındaki kışlada askerlere hitap eden el beşir “güney sudan'la uzlaşmayacağız. çünkü onlar mermi ve silahların dilinden başka dilden anlamıyorlar. onlarla konuşmamız, silahlarla ve mermilerle olacak” dedi.

hiclic, başlıca sorun

sudan’da 1983-2005 yılları arasında yaşanan iç savaşta hartum hükümeti  ve güneydeki isyancılar arasındaki çatışmalarda  yaklaşık 2 milyon kişi hayatını kaybetmişti.

2005 yılında imzalanan barış anlaşmasının ardından güney sudan geçen yıl bağımsızlığını ilan etmiş, hiclic bölgesi iki ülke arasında başlıca sorun olmuştu.

bölgede petrol rezervlerinin yüzde 75'i güney sudan'da olmasına rağmen, rafineriler sudan'ın elinde bulunuyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;