Suriye'de iç savaş

BMGK’da Suriye oylaması

BM Güvenlik Konseyi, önümüzdeki hafta Fransa’nın Suriye’de işlenen suçları Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasını öngören karar taslağını oylamaya sunacak. Çin ve Rusya’nın veto etmesi bekleniyor.

Arap ülkeleri, 'Filistin kararı düzeltilmiş tasarısını' BMGK'ya sunmuştu. [Fotoğraf: AFP-Arşiv]

çin ve rusya’nın veto etmesi halinde, suriye’de 4. yılına giren iç savaşın başından beri batılı ülkeler tarafından suriye rejimine yönelik alınabilecek yaptırım kararlarını 4. kez veto etmiş olacak. 

suriye’nin uluslararası ceza mahkemesi’ne üye olmaması, suriye’de insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş suçlarının uluslararası ceza mahkemesi’nde yargılanması bmgk tarafından alınacak bir karara bağlı.

batılı diplomatlar, suriye’deki kimyasal saldırılar, sistematik işkence ve varil bombalı saldırılar gibi yükselen dehşet verici şiddet olayları nedeniyle uluslararası toplumun bu kapsamda karar alma vaktinin geldiğini söylüyor.

moskova’ya göre, suriye rejiminin uluslararası ceza mahkemesi’nde yargılanması kritik sonuçlar doğurur. moskova kararın, suriye’nin kimyasal silah depolarını tahliye etmeye çalıştığı böyle bir dönemde sürece zarar vereceğini söylüyor. moskova’ya göre böyle bir kararın alınması, şubat ayından bu yana durdurulan cenevre barış görüşmelerine devam edilmesi fırsatının kaçırılması demek.

çin’in de bmgk’da oylamaya sunulacak karar taslağını reddetmesi bekleniyor.

rusya, 22 şubat 2014'te bm güvenlik konseyi'nde, suriye'nin tüm noktalarına insani yardım ulaştırılmasını öngören karar tasarısını kabul etti.

rusya, suriye’de 3 yıldır süren iç savaşta çin ile birlikte esed yönetimini kınayan ve yaptırım tehdidi içeren üç bm karar tasarısını veto etti.

bmgk bu doğrultuda 2005’te darfur, 2011’de de libya için bir karar almıştı.

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;