Kore Yarımadası'nda gerilim

BMGK'dan Kuzey Kore'ye 'şiddetli kınama'

BMGK, Kuzey Kore'nin füze denemesini şiddetle kınadığını açıkladı. Pentagon Sözcüsü Albay Davis, "Tespitlerimize göre fırlatılan bu füzenin, bugüne kadarki en uzun menzili yakaladığını söyleyebilirim" dedi.

[Fotoğraf: Reuters]

birleşmiş milletler (bm) genel sekreteri antonio guterres'in ardından bm güvenlik konseyi de, kuzey kore'nin pazar sabahı gerçekleştirdiği balistik füze denemesini 'şiddetle kınadı'. abd, japonya ve güney kore'nin talebi üzerine acil toplanma kararı alan bm güvenlik konseyi, kapalı toplantıda konuyu görüştü. görüşmeden sonra yapılan yazılı açıklamada, kuzey kore’ye yönelik yaptırım kararlarının uygulanması için bm ülkelerine çağrıda bulunuldu.

bm genel sekreteri antonio guterres de, kuzey kore'nin balistik füze denemesini kınamıştı. bm genel sekreter sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, kuzey kore'nin 12 şubat'taki füze denemesinin, bu ülkenin bm güvenlik konseyi kararlarını ihlâl etmeyi sürdürdüğü anlamına geldiği belirtilmişti. kuzey kore liderlerine nükleer silahlardan arınma konusundaki uluslararası yükümlülüklerine uyma çağrısı yapılan açıklamada, guterres'in füze denemesini sert biçimde kınadığı ifade edilmişti.

'en uzun menzile ulaşan füze'

abd savunma bakanlığı (pentagon), kuzey kore'nin hafta sonu denediği balistik füzenin bugüne kadar pyongyang'ın "en uzun menzile ulaşan füzesi" olduğunu söyledi.

konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan pentagon sözcüsü deniz albay jeff davis, söz konusu denemeyi "abd'nin ulusal güvenliğine açık bir tehdit" olarak nitelerken, "füze, kuzey amerika veya bölgedeki müttefiklerimizi doğrudan tehdit edecek bir yere düşmedi" dedi.

"kn-11 nod" adı verilen füzenin 14 dakika boyunca uçup 500 kilometre mesafe katettikten sonra japon denizi'nde uluslararası sulara düştüğünü hatırlatan davis, "diğer denemelerle tek tek karşılaştıramam ancak tespit ettiğimize göre bu fırlatmanın bugüne kadarki en uzun menzili yakaladığını söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.     

füzenin orta menzilli olduğunu tespit ettiklerini kaydeden jeff davis, hafta sonu fırlatılan füzenin denizaltı araçlarından fırlatılanların karadaki versiyonlarından biri olduğunu düşündüklerini de dile getirdi.

füze denemesini kınayan albay davis, "kuzey kore'nin balistik füze saldırısına karşı savunma kapasitesine sahibiz ve bize, müttefiklerimizin topraklarına ve vatandaşlarına yönelik tehditleri caydırmaya yönelik tüm tedbirleri alacağız" ifadelerini kullandı.

kuzey kore'nin resmi kcna ajansı, pazar günü balistik füze denemesinin başarıyla gerçekleştirildiğini duyurmuştu.

kore'nin füze denemesini japonya başbakanı şinzo abe'nin abd seyahati sırasında yapması hem abd'ye hem de japonya'ya karşı gövde gösterisi olarak yorumlanmıştı. abd başkanı donald trump, balistik füze denemesi yapan kuzey kore'ye karşı japonya'nın "yüzde 100 arkasında" olduklarını söylemişti.

güney kore de füze denemesini "provokasyon" diye nitelendirmişti.

geçen yıl başarısız olan füze denemelerine rağmen askeri uzmanlar, kuzey kore'nin silahlarını geliştirmekte olduğuna dikkat çekiyor. kuzey kore lideri kim jong un yeni yıl konuşmasında kıtalararası balistik füze testini her an yapabileceklerini açıklamıştı.

kaynak: aa, dha ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;