İngiltere

Boris Johnson aday değil

İngiltere'de AB'den çıkılması yönündeki kampanyanın baş aktörlerinden eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, Başbakan David Cameron'ın Ekim'de istifası sonrası boşalacak başbakanlık koltuğu için aday olmayacağını açıkladı.

Konular: İngiltere

ab referandumunda ülkenin birlikten ayrılması için yürütülen kampanyanın liderliğini yapan johnson, başbakanlık için en güçlü aday olarak gösteriliyordu. johnson, adaylık için sürenin dolmasına dakikalar kala düzenlediği basın toplantısıyla, aday olmayacağını ilan etti. johnson, birleşik krallık'ın ab'den çıkma sürecini yürütecek yeni yönetime destek vereceğini söyledi.

johnson'ın kararı, referandum sürecinde brexit için birlikte kampanya yürüttüğü adalet bakanı michael gove'un sabah adaylığını ilan etmesinin ardından geldi.

gove, adaylığını duyurduğu mesajda, johnson'a destek vermeyi planladığını ancak johnson'ın "görev için gereken liderlik vasfından yoksun" olduğunu gördüğü için aday olmaya karar verdiğini söylemişti.

türk kökeniyle de bilinen 52 yaşındaki johnson, osmanlı döneminde damat ferit paşa hükümetinde bakanlık yapmış ali kemal bey'in torunun oğlu. johnson, 2008-2016 yıllarında başkent londra'nın belediye başkanlığını yaptı.

ab referandumunda ülkenin birlik içinde kalması için kampanya yürüten başbakan david cameron'ın referandumun ardından yaptığı açıklamada görevi bırakacağını ilan etmesinin ardından, iktidardaki muhafazakar parti'nin liderliği ve başbakanlık için yarış başlamıştı.

adaylardan theresa may öne çıkıyor

referandum sürecinde cameron'ın yanında yer alan içişleri bakanı theresa may ve karşısında yer alan adalet bakanı gove bugün adaylıklarını ilan etti. eski savunma bakanı liam fox, enerji bakanı yardımcısı andrea leadsom ile  çalışma ve sosyal güvenlik bakanı yardımcısı stephen crabb de adaylar arasında.

muhafazakar parti'nin genel başkanlığı ve başbakanlık için içişleri bakanı may en güçlü aday gösteriliyor.

iki milletvekilinin desteğini alan her milletvekilinin adaylığını koyabileceği muhafazakar parti liderliği yarışında 5 aday yer alacak. bu adaylar,  ingiliz parlamentosunun alt kanadı avam kamarası'ndaki 331 muhafazakar partili milletvekilinin oyları salı günü 2’ye indirilecek. aday sayısı 2'ye indirilene dek oylama birkaç gün arayla yenilenecek. son aşamada ise bu 2 aday, parti üyelerinin oy kullanacağı bir seçimde yarışacak.

ingiltere'de 23 haziran perşembe günü yapılan referandumda halkın yüzde 52'si "ab'den çıkılması" yönünde oy kullanmıştı.

 

kaynak: aa, yougov

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;