Balkanlar

Bosna'ya destek çağrısı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, protestolarla gergin günler geçiren Bosna Hersek'e yaptığı ziyarette, Avrupa Birliği ve uluslararası toplumun Bosna'nın arkasında durması gerektiğini söyledi.

Davutoğlu ve Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç ortak basın toplantısı düzenledi. [AA]
dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, bosna-hersek'te işsizlik protestolarıyla tırmanan gerilim hakkında bilgi alışverişinde bulunmak üzere saraybosna'daydı. davutoğlu, bosna-hersek üçlü cumhurbaşkanlığı konseyi'nin boşnak, sırp ve hırvat üyeleriyle, bosnalı mevkidaşı zlatko lagumciya, bosna islam birliği lideri huseyin kavazoviç ve avrupa birliği'nin bosna-hersek temsilcisi valentin inzko ile görüştü. 
ilk olarak bosna-hersek üçlü cumhurbaşkanlığı konseyi'nin boşnak üyesi bakir izzetbegoviç ile görüşen bakan davutoğlu, bosna hersek'in toprak bütünlüğünü, siyasi birliğini, istikrarını ve refahını korumasının türkiye'nin öncelikleri arasında olduğunu vurguladı.  
davutoğlu, türkiye'nin uluslararası alanda ve ikili görüşmelerde her türlü katkıyı vermeye hazır olduğunu söyledi. görüşlerini, avrupa birliği'ndem muhataplarına aktardığını anlattı.
davutoğlu, "bugün bölgedeki bütün komşu ülkelerinin, ab'nin, uluslararası toplumun bosna'nın arkasında durmasının vaktidir. bosna'da yönetimin etkinleştirilmesi için çok ciddi siyasi reformların yapılması gerektiği herkesin üzerinde anlaştığı husustur. ülkedeki bütün siyasi liderlerin ise ortak bir perspektifte buluşması çok önemlidir." dedi. 
davutoğlu, bosna-hersek'e yapılması gereken yardım anlamında da üç başlık sıraladı. işsizliğe karşı ekonomik destek programı, siyasi reformlar, nato ve ab adımlarının hızlanması.
dışişleri bakanı ahmet davutoğlu başta sırbistan ve hırvatistan olmak üzere bütün bölge ülkelerini de bosna’nın istikrarı için çaba sarfetmeye çağırdı. ülkedeki farklı etnik gruplara ise şöyle seslendi: 
"asla ümitsizliğe kapılmayın, her ülke zorluklarla karşılaşır, bunları aşmak sizin elinizde.  1990'lı yıllarda büyük acılarla imtihan edildiniz, bu provokasyonlara kapılmamak için sağduyulu olun. boşnaklar, hırvatlar, sırplar bu ülkenin geleceğini birlikte inşa edecekler. bütün balkanlar aynı geminin içindeyiz ve kimse bu geminin su almasına izin vermemelidir"
'bu ayaklanmanın orkestra şefleri var'
bosna-hersek üçlü cumhurbaşkanlığı konseyi boşnak üyesi bakir izzetbegoviç, dışişleri bakanı davutoğlu'na ülkedeki genel ekonomik durumu ve sorunların özünü aktarmaya çalıştığını söyledi.
"bu ayaklanmanın sebebi, genel bir sosyo-ekonomik durumdur. biz bütçemizin neredeyse yarısını savaş mağdurları için ayırıyoruz. bu kaynaklarla 100 binden fazla iş yeri açabilirdik."
izzetbegoviç, eylemlerin kabul edilemez hal almaya başladığını söyledi. 
"spontane başlayan ayaklanma bir organizasyona, koordinasyona sahip olmaya başladı. başında, amaçları bosna-hersek ordusunun savunduğu, boşnaklar'ın yaşadığı bölgede iktidarı yok etmek olan orkestra şefleri var" dedi. izzetbeboviç, bu durumun 'bölücü güçlere' imkan verebileceğini söyledi. 
izzetbegoviç'e göre şu anda önemli olan istikrarı korumak ve bir an önce seçimleri organize etmek. türkiye'den ise yeni iş olanağı sağlayacak güçlü bir maddi destek beklentisi var.
'türkiye ve uluslararası toplum yapısal reformlara destek vermeli'
bosna-hersek dışişleri bakanı zlatko lagumciya, 'bahar' olarak adlandırılan eylemlerle farklı ülkelerin yaşadıklarına dikkat çekerek vatandaşlara birlik çağrısında bulundu:
"son iki yılda gerçekleşen 'baharların' daha derin ayrışmalarla sonuçlandıklarına, güçlü ülkeleri zayıflattıklarına şahit olduk. bosna-hersek, ne yazık ki, güçlü kurumları olan güçlü bir ülke değil. bu nedenle de bazılarının arzu ettiği 'baharın' diyalog baharı olmasını istiyorum".
lagumciya, ülkenin anayasayı olan dayton anlaşması'nın yarattığı sorunlara da değindi. "yoksulluk, adaletsizlik, istikrarsızlığın bu durumu yarattığına hemfikiriz. ancak bu kendiliğinden oluşmadı, devletin sahip olduğu yapısal sorunun sonucudur. bu sistem ekonomik işlevsizliği, kanunsuzluğu oluşturuyor. bununla, bırakın kriz durumlarını, olağan sorunlar bile çözülemiyor" dedi. 
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;