Soma'da Facia

Bozdağ: Hukuki boşluk yok

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Soma'daki facianın sorumluları için "trafik kazası cezası" istendiği haberlerine açıklık getirdi. Bozdağ yasalarda boşluk olmadığını, iddianame tamamlanınca suçlamaların netleşeceğini söyledi.

Konular: Soma'da Facia
aa bekir bozdağ main
Adalet Bakanı Bozdağ Meclis'te soruları yanıtladı. [AA]

adalet bakanı bekir bozdağ, soma faciası ile ilgili soruşturmanın kapatılmasının ve üzerinin örtülmesinin söz konusu olmadığını, hukukun işleyeceğini söyledi. bozdağ "ihmali ve kusuru olanlar, hukukun öngördüğü ceza neyse mahkeme kararı doğrultusunda onu göreceklerdir" dedi.

bozdağ, ak parti'nin tbmm grup toplantısından önce gazetecilerin soma'daki facia ile ilgili devam eden soruşturma konusundaki sorularını yanıtladı.

bozdağ'a bazı hukukçuların 301 kişinin hayatını kaybettiği kaza için "taksirli adam öldürme değil" yorumu yaptığı ve bu suçun niteliğinin değiştirilmesi gerektiği görüşü hatırlatıldı:

"kasten adam öldürme suçu da var zaten hukukumuzda. iki tane o konuda düzenleme var. biri taksirle, biri de ihmali bir davranışla ölümün meydana gelmesi halini düzenleyen iki tane ayrı düzenleme var. kasten öldürmeye ilişkin düzenleme var. taksirin içerisinde bilinçli taksir var. kastın içinde de olası kast var. dolayısıyla bizim hukukumuzda şu anda bir boşluk bulunmamaktadır, bir eksiklik de yoktur. bilinçli taksir, olası kast, kast ve taksir bir bütün olarak değerlendirildiğinde, ihmali davranışla ölüme sebebiyet verme ve taksirle ölüme neden olma suçları bir bütün halinde değerlendirildiğinde ortada bir hukuki boşluk olmadığı görülecektir."

bozdağ yasaların doğrudan maden sahibinin suçlanması ve sorumlu görünmesine izin vermediği yönündeki haberler hatırlatınca şu yanıtı verdi:

"bu kazada ihmal ve kusuru olanlarla ilgili uygulanacak hükümler var. bu hükümler de gayet net ve açık hükümler. tartışılabilir ama hükümler çok net. dolayısıyla işletme sahiplerinin veya orada görev yapanların sorumluluklarını düzenleyen hükümler diğer mevzuat içinde de var. ama ceza mevzuatı bakımından baktığınızda yasamızda gerekli hükümler var."

'iddianame henüz hazırlanmadı'

soma'daki faciayla ilgili her türlü tespitin soruşturmanın bir parçası olduğunu belirten bozdağ henüz iddianamenin hazırlanmadığını hatırlattı:

"şu anda adli soruşturma devam ediyor, gözaltılar var, tutuklamalar var, bilirkişi incelemesi var. bu süreç içerisinde adli soruşturma bakımından toplanması gereken deliller, incelenmesi gereken hususlar var. bunların hepsi incelendikten sonra iddianame ve yargılama olacaktır. adli tahkikat ve yargılama sürecini hep beraber takip ediyoruz."

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;