Almanya

Bozdağ’dan Almanya’ya tepki

Almanya’da DİTİB camilerinde görev yapan dört imamın evinde, "casusluk faaliyeti yürüttükleri" iddiasıyla arama yapılmasına tepki gösteren Adalet Bakanı Bozdağ, uluslararası anlaşmaların ve Alman anayasasının açıkça ihlâl edildiğini söyledi.

Konular: Almanya, Türkiye

adalet bakanı bekir bozdağ, almanya'da diyanet işleri türk islam birliği (ditib) camilerinde görev yapan dört imamın evinde, "casusluk faaliyeti yürüttükleri" iddiasıyla arama yapılmasına ve almanya adalet bakanı heiko maas’ın konuyla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. soruşturmanın “haksız, mesnetsiz ve keyfi” olduğunu ifade eden bozdağ, bu durumun iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerine zarar vereceğini belirtti.  baskınları kınayarak “alman makamlarını, türk din görevlilerine yapılan haksız, hukuksuz, insan hak ve hürriyetlerine aykırı keyfi uygulamalara bir an önce son vermeye davet ediyoruz” ifadesini kullandı.

yazılı açıklama yapan bozdağ, şu ifadeleri kullandı:

“diyanet işleri başkanlığı ise, almanya başta olmak üzere avrupa’nın birçok ülkesinde, o ülkenin hukukuna uygun faaliyette bulunan ve ditib başta olmak üzere, bütün sivil toplum örgütlerinin din görevlisi ihtiyaçlarını karşılayan anayasal bir kuruluştur. bu görevliler, söz konusu ülkelerin hukukuna uygun bir şekilde faaliyetlerini sürdürmektedir.

din ve vicdan hürriyeti, insan haklarına ilişkin uluslararası sözleşmelerde ve alman anayasasında teminat altına alındığı halde, dört din görevlisinin evlerinde yapılan aramalar, uluslararası anlaşmaların ve alman anayasasının açıkça ihlâlidir.”

“soruşturma fetullahçı terör örgütünün iftirasının ardından başlatıldı”

almanya’yı pkk, dhkp-c ve gülen örgütü hakkında “sayısız delil bulunmasına rağmen hukuk devletinin gereklerini yerine getirmemekle” suçlayan bozdağ, “hiç bir hukuk devleti, terör örgütlerini himaye edip onların iftiralarıyla masum insanları suçlayamaz ve suçlu ilan edemez” ifadesini kullandı. diyanet imamlarının evinde aramanın “gülen örgütünün iftiralarıyla” başlatıldığını belirtti.

islamofobi eleştirisi

alman hükümeti ve yetkili makamlarını islamofobi’yle yeterli mücadeleyi göstermemekle suçlayan bozdağ, şu ifadeleri kullandı:

“alman hükümeti ve yetkili makamlarının, ülkedeki yabancılara ve müslümanlara karşı artan ayrımcılık, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve islamofobi gibi hastalıklarla mücadele etmesi gerekirken ve bu kapsamda 2016 yılında camilere yönelik olarak gerçekleştirilen 91 saldırının faillerinin tespiti, yargılanması ve hak ettiği cezayı almaları konularında somut ilerlemeler sağlaması beklenirken, aksine bu sakat anlayışların zemin bulmasına ve güçlenmesine yarayacak adımlar atması anlaşılır ve kabul edilebilir bir yaklaşım değildir.

almanya’da yaşayan türk vatandaşlarını katledenlerin yargılandığı nsu davasında gerçek faillerin tamamının yargı önüne çıkarılmamış ve kamuya ilişkin sorumluların hala tespit edilmemiş olması bir yana tespit edilen faillerle ilgili yargılamaların da sonuçlandırılmamış olması, avrupa birliğinin ve almanya'nın üzerinde yükseldiği hukuk devleti ve insan hakları değerlerini anlamsız kılmaktadır.”

alman bakana tepki

alman mevkidaşını da eleştiren bozdağ, “hukuka açıkça aykırı bu soruşturma hakkında federal adalet bakanı heiko maas’ın yaptığı açıklamalar, yürüyen soruşturmaya müdahaledir; soruşturmanın hukuki temelden yoksun olduğunun itirafıdır ve bu soruşturmanın siyasi saiklerle yapıldığının açık bir göstergesidir” dedi.

almanya'da diyanet işleri türk islam birliği (ditib) camilerinde görev yapan dört imamın evinde, "casusluk faaliyeti yürüttükleri" iddiasıyla 15 şubat’ta arama yapılmıştı. evlerinde arama yapılan imamlar, gülen örgütü hakkında topladıkları bilgileri türkiye'nin köln başkonsolosluğuna iletmekle suçlanıyor.

aramanın ardından açıklama yayımlayan almanya adalet bakanı heiko maas, “türk devletinin ditib üzerindeki etkisinin büyük olduğu çok belli. bu organizasyon ankara’dan kendisini makul bir şekilde ayırmalı” ifadesini kullanmıştı.

alman başbakan merkel, 2 şubat’ta ankara ziyaretinde cumhurbaşkanı erdoğan ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuya değinmişti. “ditib nezdinde çalışan imamlar... bu imamların bazı kişiler hakkında bilgi toplaması için alman hukuk devletine aykırı bir şey olmamalı demokratik sistemde" demişti.

kaynak: al jazeera ve reuters 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;