Türkiye

Bozkırda tuttukları balığı Avrupa'ya ihraç ediyorlar

Denize kıyısı olmayan bozkırın ortasındaki Yozgat'ın Çekerek ilçesine yapılan Süreyyabey Barajı, 2011'den itibaren su tutmaya başladı. Bölge halkı, balıkçılığa başladı. Balıkçı teknesi sayısı her geçen gün arttı. Kooperatif kuran balıkçılar, üç aylık sezonda tuttukları 400 ton gümüş balığını Fransa, İngiltere ve İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.

Konular: Türkiye

denize kıyısı olmayan bozkırın ortasındaki yozgat'ın çekerek ilçesine yapılan süreyyabey barajı, 2011'den itibaren su tutmaya başladı. balıkçılık, barajın hizmete girmesiyle birlikte bölge halkının da ana geçim kaynağı haline geldi. çekerek su ürünleri kooperatifi'ni kuran balıkçılar, bugün üç aylık sezonda tuttukları 400 ton gümüş balığını fransa, ingiltere ve italya olmak üzere avrupa ülkelerine ihraç ediyor.

2014'te kurulan kooperatifin bugün 20 üyesi var. tutulan balıklar, önce kamyonlarla yozgat'tan çanakkale'ye gönderiliyor. sonra da, çanakkale'den avrupa ülkelerine ulaştırılıyor. 

"balık ihraç ediyoruz dediğimizde gülüyorlar"

çekerek su ürünleri kooperatifi başkanı dursun uslu, insanların yozgat'ta balık tuttuklarına inanmakta güçlük çektiğini şu sözlerle anlatıyor:

"bazen bize 'ne iş yapıyorsunuz?' diye soruyorlar. 'balık ihraç ediyoruz' dediğimiz zaman gülüyorlar. 'bozok yaylası'nda koyun, keçi duyduk da balığı duymadık' diyorlar. gerçekten balık ihraç ediyoruz."

baraj gölünde uzmanlara inceleme yaptırttıklarını söyleyen uslu, sezondaki gümüş balığı popülasyonunun bir tona kadar çıkabileceğini öğrendiklerini, üretim kapasitelerini her geçen sezon daha da artırmayı amaçladıklarını ifade etti.

"bereketli bir iş, sıkıntımız yok"

balıkçılardan durmuş uslu ise geçimlerini artık balıkçılık ile sağladıklarını belirterek, "bölgede çok kişi artık burada balıkçılık yapıyor. bereketli bir iş, bir sıkıntımız yok" dedi. 

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;