Suriye'de iç savaş

Brahimi’den 'Suriye'de seçim' uyarısı

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi, Suriye başkanlık seçimlerinin ülkede üç yıldır süren krizi bitirmeyi amaçlayan barış görüşmelerini baltalayacağını söyledi.

Brahimi, Güvenlik Konseyi'nden barış görüşmelerinin devam etmesine yardım talebinde bulundu. [AFP]

bm güvenlik konseyi’nin toplantısından sonra basın mensuplarına açıklama yapan brahimi, “öyle sanıyorum ki seçimler yapılırsa muhalefet asla hükümetle barış müzakerelerine bir daha yanaşmayacaktır” dedi.

brahimi, rejimin şimdiye kadar seçim takvimini netleştirmediğini de belirtti. normal şartlarda seçimlerin 2014’ün mayıs ya da haziran ayında yapılması gerekiyor. başkanlık seçimlerinde beşşar esed’in yeniden aday olması bekleniyor.

birleşmiş milletler (bm) güvenlik konseyi’nin sonuçlarını incelediği brahimi, 15 üyesinin dikkatini bu duruma çekerek, “bu konuda bir şeyler yapmanın kendilerine bağlı olduğunu” söyledi.

suriye’nin bm daimi temsilcisi beşşar caferi ise seçim meselenin suriye’nin egemenliği ile ilgili olduğunu, suriye halkının dışında hiçbir gücün buna karar veremeyeceğini belirtti.

suriye'de yeni seçim yasası 13 mart perşembe günü parlamentoda kabul edilmişti. yeni seçim yasası birden fazla adayın katılımına imkan tanıyor.

ancak yeni seçim yasasına göre, adayların 40 yaşını doldurmuş olması, 10 yıl kesintisiz suriye'de ikamet etmiş olması ve yüz kızartıcı hiçbir suç işlememesi gerekiyor. 

barış görüşmeleri

lahdar brahimi, şubat ayında ikinci tur görüşmelerden sonra duran barış görüşmelerinin devam etmesi için bm güvenlik konseyi’nden yardım istediğini belirterek, üçüncü tur görüşmelerin önceki görüşmelerden en azından daha verimli geçeceğini söyledi.

diplomatlar, brahimi’nin beşşar esed’in yeniden aday olmasının suriye halkının sorunlarını, acılarını sona erdireceğinden şüphe duyduğunu belirtti.

smdk’dan uyarı

suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu (smdk) lideri ahmed carba ise bm güvenlik konseyi’ne gönderdiği mesajda cenevre’de yürütülen barış görüşmelerinin ana hedefini kaybedeceği uyarısında bulundu. carba, esed’in başkanlık seçimlerine aday olma planının devam etmesi, cenevre sözleşmesi'ne göre geçiş yönetimini kabul etmediğini ve bu konuda ciddiyetsiz olduğu anlamına geldiğini belirtti.

carba, cenevre’ye dönmenin vakit kaybı olduğunu ve rejimin sivilleri öldürmesine ve yüzlerce masumun tutuklamasına meşruiyet sağlayacağını söyledi.

riyad ve pekin

çin’i ziyaret eden suudi arabistan veliahdı ve savunma bakanı prens selman bin abdulaziz, riyad’ın, suriye meselesinde barışçıl çözümün gerçekleştirilmesi için pekin ile işbirliği arayışında olduğunu söyledi.

çin devlet başkanı şi cinping ile bir araya gelen selman bin abdülaziz çözümün, 2012’de yayınlanan cenevre-1 sözleşmesi'ne göre olması gerektiğini, suriye halkının kanının durdurulması, tam yetkili geçiş hükümetinin kurulması ve uluslararası camianın suriye rejimine baskı yaparak insani yardımların suriye halkını ulaştırılması gerektiğini belirtti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;