Amerika

Brezilya'da zam iptali yetmedi

Toplu taşıma ücretlerine gelen 10 sentlik zam kaldırıldı ancak sokaklara dökülen yüz binlerce gösterici ulaşımın ücretsiz olmasını istiyor.

Haberin Öne Çıkanları

Otobanda çatışma

Kutlama hazırlığı

20 yılın en büyüğü

Göstericiler ve polis ekipleri, sokaklarda çarşamba gecesi bir kez daha karşı karşıya geldi. [AFP]

brezilya'da üç gündür süren eylemlerin ardından ülkenin en büyük iki büyük kenti sao paulo ve rio de janeiro yönetimleri, toplu ulaşıma yapılan 10 sentlik zammı geri almaya karar verdi. zammın geri çekilmesi, halkı evlerine döndürmeye yetmedi.

sao paulo ve rio de janerio, çarşamba gecesi yine gösterilere sahne oldu. öfkeli göstericiler, brezilya'nın en büyük kenti sao paulo'nun dış mahallelerinden geçen otobanda araç trafiğini durdurdu. yolu açmak isteyen polislerin sayısı göstericiler karşısında yetersiz kaldı, çatışmalar yüzünden otoyol karıştı. aynı saatlerde, sao paulo'nun merkezinde de gösteriler vardı.

göstericilerin sao paulo'daki liderleri, bundan sonraki hedefin toplu taşımanın tamamen parasız hale getirilmesi olduğunu söyledi. eylemciler perşembe günü yapılacak bir gösteriyle kararı kutlamaya hazırlanıyor.

ülkenin en büyük ikinci kenti rio de janerio'nun belediye başkanı eduardo paess, ucuz ulaşımın bütçeyi zorlayacağını söyledi. paess, "otobüs fiyatlarını düşürmek, başka hizmetlerde kemer sıkmamız gerektiği anlamına gelir. bu indirim için yatırımlardan 90 milyon dolar kıstık, eğer böyle devam ederse bütçemize yıllık maliyeti 226 milyar dolara ulaşır" dedi.

spor harcamalarına tepki

brezilya’da haziran ayı başında başlayan ve kısa sürede çok sayıda kente yayılan gösteriler, ülkede son 20 yılda yapılan eylemlerin en büyüğü. halk, ülkede yapılmakta olan konfederasyon kupası karşılaşmaları, gelecek yıl düzenlenecek dünya kupası ve 2016 olimpiyatları'na para harcanmasına tepkili.

toplu taşımada uygulanan zam sadece 10 sent olmasına karşın, asgari ücretin günde 11 dolara denk geldiği ülkede yaşayanlar zor durumda kaldıklarını düşünüyor. brezilyalılar, sağlık, eğitim gibi kamu hizmetlerine spordan daha çok harcama yapılmasını istiyor.

türkiye bayrağı taşıdılar

türkiye'deki gezi parkı eylemleriyle aynı günlerde sokağa çıkan brezilyalılar, polisin biber gazlı müdahalesine maruz kalmıştı. göstericilerin türkiye bayrağı taşıdığını yazan amerikan los angeles times gazetesi, eylemcilerin "aşk bitti. burası artık türkiye" şeklinde slogan attığını sayfalarına taşımıştı.

brezilya lideri sahip çıktı

brezilya cumhurbaşkanı dilma rousseff, 18 haziran tarihinde yaptığı açıklamada protestoculara sahip çıkarak gösterilerle gurur duyduğunu söylemişti. rousseff, "brezilya bugün daha güçlü uyandı. gösterilerin büyüklüğü demokrasimizin enerjisini, sokakların sesini ve halkımızın medeniyetini gözler önüne seriyor" demişti.

hükümet karşıtı gösterilere dönüşen eylemleri değerlendiren rousseff, "sokaklarda yürüyenler, tüm halkımıza ve en önemlisi hükümete doğrudan mesaj vermiştir. bu mesaj daha iyi okullar, daha iyi hastaneler ve insanların katılım hakkı içindir" diye konuşmuştu. 

eski bir solcu gerilla olan rousseff, ülkenin dikta rejimi sırasında hapise atılmış ve işkence görmüştü. rousseff’in işçi partisi, ülkede son 10 yılda yaşanan ekonomik büyüme ve 30 milyonun yoksulluk sınırından çıkmasının ardından iktidara geldi. ancak büyümedeki yavaşlama, insanların hükümetten daha fazlasını talep etmesine neden oldu.

brezilya’daki eylemler, 60 kişinin sirke taşıdıkları gerekçesiyle gözaltına alınmasıyla 'sirke devrimi' olarak anılıyor.

ayrıca, ‘brezilya baharı’ veya yalnızca ‘bahar’ da deniliyor. gösterilerin bu şekilde adlandırılmasında arap ülkeleri ve kuzey afrika’daki demokrasi yanlısı halk hareketlerinin etkisi var. geçtiğimiz yıllarda başlayan bu eylemler mısır, tunus, yemen gibi ülkelerde hükümetlerin devrilmesine neden olmuştu. bu harekete arap baharı adı verilmişti. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;